Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Włoski deser Tiramisu

.
Składniki ( na cztery porcje) - 2 opakowania świeżego serka śmietankowo - kremowego Mascarpone - 80 ml Amaretto o samaku migdałowym - 0,5 litra śmietany kremówki (36 proc) - 100 g stabilizatora do śmietany firmy Dr ...

Składniki ( na cztery porcje)
- 2 opakowania świeżego serka śmietankowo - kremowego Mascarpone
- 80 ml Amaretto o samaku migdałowym
- 0,5 litra śmietany kremówki (36 proc)
- 100 g stabilizatora do śmietany firmy Dr Otker
- 1 opakowanie biszkoptów języczków
- szklanka mocnej zaparzonej kawy
- 10 żółtek
- 10 łyżek cukru pudru
- kakao
- kilka listów świeżej mięty
- kilka truskawek

Przygotowanie
- Ubijamy na parze trzepaczką żółtka z cukrem pudrem. Gdy, uzyskamy konsystencję puszystego kremu odstawiamy masę na bok. Przez chwilę jeszcze trzepiemy masę na zimno.
- Potem dodajemy masy powoli Maskarpone. Całość ucieramy. Dolewamy do masy alkohol.
- Osobno ubijamy trzepaczką śmietanę kremówkę. Gdy ta zrobi się sztywna, dodajemy do niej stabilizator.
- Następnie śmietanę dodajemy do masy jajeczno - twarogowej. Moja rada. By masa nie zważyła się nam wkładamy miskę do większego naczynia z lodem. Wszystko mieszamy.

Podawanie
- Deser można serwować na dużym szklanym półmisku lub w mniejszych pucharkach.
- Na spód kładziemy warstwę kremu. Na to układamy biszkopty, które wcześniej moczymy z każdej strony w kawie. Potem znowu kładziemy masę, biszkopty i masę. Można zrobić dwie trzy warstwy.
- Na koniec bierzemy kakao i obsypujemy nim deser.
- Dekorujemy miętą i truskawkami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kujawskopomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto