Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warszawa ma Biobazar, a Lublin swój EkoBazar

redakcja
redakcja
– Inspiracją był warszawski BioBazar. Skoro tam pomysł zdał ...
– Inspiracją był warszawski BioBazar. Skoro tam pomysł zdał ... Wojtek Nieśpiałowski
– Inspiracją był warszawski BioBazar. Skoro tam pomysł zdał egzamin, to dlaczego nie spróbować w Lublinie? – mówi Ka-tarzyna Wąsag, która Na Starym Mieście w Lublinie postanowiła otworzyć EkoBazar.

– Szukając odpowiedniego miejsca oglądaliśmy m.in. stare magazyny, ale w końcu zdecydowaliśmy się na wynajęcie lokalu w kamienicy – dodaje.

W pomieszczeniach, które przez lata zajmował sklep rowerowy, w sobotę pojawili się producenci ekologicznej żywności nie tylko z naszego regionu.

Grzegorz Lewek ze swojego gospodarstwa w Kozienicach (woj. mazowieckie) przywiózł ekologiczne warzywa.

– Większość naszych produktów sprzedajemy przez Internet. Głównie do sklepów z ekologiczną żywnością w Krakowie, Poznaniu, Gdyni, czy Zielonej Góry – mówi i częstuje różnymi odmianami pomidorów.

W gorące niedziele popołudnie klientów jest niewielu, ale Lewek nie narzeka. – To pierwsza ta impreza. Z czasem pewnie się rozkręci – mówi.

– Nie dołożymy – uśmiecha się pani Eugenia Budzyńska, która razem z mężem o 10 lat uprawia ekologiczne warzywa w Grądach (gm. Ludwin). Od ponad roku sprzedaje je głównie na stołecznym BioBazarze. – Tam zdarzają się klienci, którzy w portfelu mają więcej gotówki niż nasz całodzienny utarg – mówi. I dodaje, że w Lublinie ma ceny średnio o 50 proc. niższe – Pęczek marchewki tutaj sprzedaję za 3 zł, a w Warszawie za 5 zł.
Ceny obniżył też Sławomir Chmiel, który do Lublina przywiózł produkty z korzenia żeń-szenia. Nasiona chińskiej rośliny można było kupić za 1,5 zł, a sadzonki od 11 zł. – Myślę, że będę tu jeszcze przyjeżdżał – deklaruje.

– Przyjechałam tu specjalnie, głównie po pieczywo. Nie dojechało, ale ma być za tydzień – uśmiecha się pani Maria, którą spotkaliśmy przy stoisku z warzywami. – To bardzo dobra inicjatywa – dodaje

– W wakacje wielu producentów ma zajęte cztery niedziele w miesiącu, bo jeżdżą na różne jarmarki – tłumaczy Katarzyna Wasąg. – Jesienią będzie ich o wiele więcej – zapowiada.

EkoBazar w kamienicy przy ul. Bramowej 4-6 będzie odbywał się w każdą sobotę w godzinach od 8 do 17. Swoje produkty mogą na nim sprzedawać tylko rolnicy, którzy prowadzą certyfikowane gospodarstwa ekologiczne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto