Warkocz z polędwicy wieprzowej w borowikach.
Składniki
1 polędwiczka wieprzowa
20 dag małych borowików
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
pieprz mielony
papryka mielona
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 szklanka wody
1/3 Bulionetki Wołowej Knorra
2 łyżeczki mąki
Etapy przygotowania
Mięso przeciąć wzdłuż na 3 paski. Złożyć razem i zawiązać na jednym końcu nitką by się nie rozpadały. Potem spleść mięso jak warkocz i ponownie zawiązać koniec plecionki. Natrzeć ,, warkocz ,, sosem sojowym , pieprzem , papryką , miodem . Obsmażyć na rumiano na oleju z masłem ( 1 łyżka oleju, 1 łyżka masła) .Przełożyć do rondla .Patelnię zalać wodą, dodać Bulionetkę i zagotować .Przelać do rondla i dusić na małym gazie 45 minut. Wyjąć delikatnie mięso , usunąć nitki .Doprawić sos sosem sojowym , pieprzem i papryka wg uznania. Sos zagęścić mąką .
W czasie kiedy mięso się dusi oczyścić grzyby. Trzonki pokroić w plastry . Smażyć na rumiano ( ok. 15 minut ) mieszając .Przed podaniem podgrzać grzyby – odsączyć kapelusze z tłuszczu i obłożyć nimi mięso , a tłuszcz ze smażenia i trzonki grzybów dodać do sosu – podgrzać .
Można dodać do sosu trochę śmietany – ale nie koniecznie – sos i tak jest bardzo aromatyczny .
Przepis: Babciagramolka-Bunia
Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne
Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?