W tych nowych lubelskich lokalach najesz się do syta [ZDJĘCIA]

Piotr Nowak
Kuchnia śródziemnomorska, gruzińskie wypieki, kaukaskie szaszłyki, a na deser słodkości. W centrum Lublina powstało kilka nowych restauracji.

Przysmaki kuchni kaukaskiej serwuje restauracja Chisza przy ul. Świętoduskiej. Lokal specjalizuje w szaszłykach z jagnięciny, karkówki, wieprzowiny lub kurczaka grillowanych na oczach klientów. W menu znajdują się tak charakterystyczne potrawy jak chinkali, pierożki z mięsem, czebureki - smażone pierogi z wołowo-wieprzowym nadzieniem, aromatyczne zupy i desery. Pierwsi klienci pojawili się tam półtora miesiąca temu, ale już wkrótce lokal czekają zmiany.

- Z początkiem listopada otwieramy trzy nowe sale w podziemiach, w których będzie miejsce dla około 50 osób. Szykujemy się też do zmian w menu - mówi Aramais Grigoryan, syn właściciela restauracji. Poszerzone zostanie także menu. Jeszcze tej jesieni klienci będą mogli spróbować gołąbków w bakłażanie i papryce.

Od rana do wieczora kolejki ustawiają się w piekarni Dedas Puri, czyli „chleb jak u mamy”. Gruzińska obsługa lokalu przy ul. Narutowicza 38 dwoi się i troi, żeby uzupełniać szybko opróżniające się kosze ze specjałami. Wśród nich chaczapuri, czyli chleb z twarogiem, występujący także w wersji z jajkiem sadzonym, penowani - koperty z nadzieniem, lawasze i inne. Część wypieków powstaje w tradycyjnym gruzińskim piecu „tone”. Potężne urządzenie nie tylko wypełnia lokal wysoką temperaturą, ale też przyjemnym zapachem świeżego pieczywa.

Śliwka nałęczowska, miodownik, czekoladowiec, kilka odmian sernika i rozgrzewające herbaty. Ciastami i ciasteczkami wabi klientów Cukiernia Nałęczowska. Lokal działa od początku października przy pl. Wolności, na miejscu dawnej burgerowni.

Na smaczne jedzenie i napoje o każdej porze dnia i nocy stawiają właściciele Bombardino Aperitivo przy skrzyżowaniu ul. Narutowicza z Peowiaków. Klientom zaproponują nie tylko specjały kuchni śródziemnomorskiej, ale też śniadania, kawę, ciasta własnej produkcji (w tej samej kamienicy powstaje też pracownia cukiernicza), przekąski, tapasy i szeroką półkę drinków na bazie ginu. Atmosfera w lokalu ma być, tak jak na południu Europy, swobodna, słoneczna i radosna. W środku znajdzie się miejsce dla około 120 osób. Otwarcie w ostatnią sobotę miesiąca, 27 października.

Później, bo w przyszłym miesiącu, powinien się pojawić nowy najemca lokalu w Centrum Kultury w Lublinie. Do końca października wyprowadzi się stamtąd Szklarnia. Konkurs na wynajem powierzchni wygrała Monika Chylińska, właścicielka kawiarni Heca przy ul. Hipotecznej. Lokal znany jest nie tylko ze smacznej kawy i słodkości, ale też organizacji wydarzeń artystycznych.

Wrócą handlowe niedziele?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3