Materiał Dziennikarza Obywatelskiego |
Zbieranie jagód to żmudna praca. Stąd cena za słoik o pojemności jednego litra wynosi w granicach 10 zł. Jagody wspomagają leczenie wielu schorzeń; obniżają poziom złego cholesterolu, szybko likwidują biegunki, uelastyczniają naczynia krwionośne. Kiedyś leczono nimi tyfus, polio i gronkowca. Obecnie lekarze wspomagają leczenie u dzieci, najczęściej przy pozbyciu się glist i owsików. Jednak najlepiej jagody prezentują się w deserach, ciastach i lodach. Pomimo fioletowych zębów i języków po spożyciu jagód nikomu to nie przeszkadza w delektowaniu się ich smakiem. Co ciekawe dzięki dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowolniają ruchy robaczkowe jelit. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny.
Owoce przed spożyciem należy dokładnie umyć. Niemyte mogą bowiem spowodować śmiertelną chorobę - bąblowicę. Chorobę wywołują larwy tasiemca. Jaja tego małego (ok. 2 mm), ale niezwykle groźnego tasiemca znajdują się w kale zarażonych zwierząt (lisów, wilków, psów). Razem z nim trafiają na runo leśne, dlatego należy zapomnieć o podjadaniu jagód prosto z krzaka. Jedzenie niemytych owoców leśnych niesie za sobą poważne ryzyko utraty zdrowia, a nawet życia.
Korzystajmy z darów lasu z rozwagą. Po zerwaniu owoców lub po ich zakupie należy je dokładnie umyć. Najważniejsze to przestrzegać podstawowych zasad higieny. Mycie rąk i owoców powinno wystarczyć aby bez stresu cieszyć się smakiem lata.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?