Impreza odbyła się wczoraj w Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego.
Rywalizowało 18 młodych cukierników i 20 młodych piekarzy z 11 szkół z całego regionu (z Lublina, Chełma, Białej Podlaskiej, Łukowa, Trawnik, Zamościa i Kazimierza Dolnego).
Wszyscy najpierw startowali w konkursie teoretycznym a potem w trwającej 5 godzin części praktycznej. – Organizatorzy zapewnili tylko ciasto niezbędne do wykonania określonych ilości wyrobów, kuchenki i piekarniki – wyjaśnia Ryszard Szamański, dyrektor ZS Chemicznych i Przemysłu Spożywczego.
Młodzi piekarze musieli uformować i przygotować do wypieku m.in. bułki pszenne, kajzerki, bułki plecione, chałki, rogale, drożdżówki i udekorować chleb „martwym ciastem” trzymając się konwencji „Świata baśni i bajek”.
Z kolei cukiernicy musieli złożyć i udekorować tort (na zdjęciu), wykonać marcepanowe figurki, napis z czekolady na listku waflowym i przygotować 4 ciastka bankietowe na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?