Historia lodów
Pierwsze wzmianki o deserach zrobionych z mleka, owoców i lodu pochodzą ze starożytnych Chin. Tym wymyślnym rarytasem zajadali się również wybrane osoby zamieszkujące starożytną Grecję i Rzym. Ponieważ zachodziła konieczność pozyskiwania lodu z wysokich partii górskich były unikatowym posiłkiem w formie dzisiejszego sorbetu.
W czasach Renesansu odkryto, że po włożeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym do naczynia z solą i lodem zmrozi się on. Pierwsza lodziarnia pod nazwą Cafe Procope została otwarta we Francji w 1686 roku.
W naszej ojczyźnie szerszą popularność lody zdobyły w latach przedwojennych. Sprzedawane były z wózków na ulicach Lwowa, Krakowa, Warszawy w postaci dwóch połączonych ze sobą wafli. Otwarte zostały także pierwsze lodziarnie, które przyciągały tłumy klientów.
Po wojnie produkcja lodów rozwinęła się na szerszą skalę. Rzemieślnicy Przyrządzali je w maszynkach. Serwowane były na andrutach lub waflach. Zaczęto sprzedawać także te na patyku. Lodziarnie w Lublinie otwierano przy głównym placu i najpopularniejszych ulicach. Lody można było dostać tylko latem, dlatego też był to deser, na który czekano przez cały rok i miał on duże zainteresowanie w sezonie.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
Obecnie lody produkowane są z proszku z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Wciąż jednak możemy spotkać w Lublinie lodziarnie, w których podobnie, jak dawniej wykonuje się pracę z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.
Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Lublinie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Lublinie
Rodzaje lodów dostępne w lodziarniach w Lublinie
Ten popularny deser cechuje duża różnorodność rodzajów. Latem w wielu miejscach widzimy lodziarnie serwujące lody z automatu, włoskie oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Oprócz tego są jeszcze lody gałkowe. Do tego ciekawym zmrożonym deserem okażą się sorbety przyrządzane z owoców i wody.
Lody włoskie robi się z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż innych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A do tego możemy dodać polewę w różnych smakach.
Lody amerykańskie mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Również są podawane w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.
Lody wegańskie różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie produktów odzwierzęcych. Są to najczęściej sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i na pewno są bardzo zdrowe.
To warto wiedzieć
Oryginalne smaki lodów
Wytwórcy lodów na całym świecie ścigają się w komponowaniu nowości. Starają się przyciągnąć jak najwięcej klientów i z tego powodu umieszczają w ofercie oryginalne i rzadko spotykane smaki. Im bardziej są kontrowersyjne, tym większa chęć spróbowania. Lodowy przysmak bardzo często może okazać się znakomitym magnesem dla rzeszy klientów lub charakterystycznym elementem kulinarnym danego regionu.
Smaki, które możemy zaliczyć do najdziwniejszych to:
- pizza
- nachos i ser żółty
- majonez
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?