Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne kluski śląskie na tani obiad. Wypróbuj prosty przepis z ziemniaków. Jak zrobić kluski śląskie?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kluski śląskie to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii.
Kluski śląskie to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii. Katarzyna Puczyńska
Kluski śląskie to pyszna potrawa, która nie zrujnuje domowego budżetu. Może to być dodatek do obiadu lub pełnoprawne danie. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Można użyć ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków. Takie kluseczki sprawdzą się zarówno do mięsnego gulaszu, sosu grzybowego, jak i okraszone skwarkami czy podsmażoną cebulą. Zobacz, jak zrobić kluski śląskie. Smacznego!

W skrócie

Kluski śląskie to bez wątpienia jedno z najbardziej lubianych dań w polskiej kuchni. Są bardzo łatwe do przygotowywania, a dodatkowo dość tanie. By je zrobić, potrzebujemy jedynie ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajek. Ugotowane w osolonej wodzie, polane masełkiem lub podsmażoną na oleju cebulką smakują wyśmienicie. Ich charakterystyczne wgłębienie nie tylko je zdobi, ale również pomaga je równomiernie ugotować. Dodatkowo, jeśli podamy kluski np. z gulaszem, „dziurka” zatrzyma sos.

Zobacz, jak krok po kroku zrobić kluski śląskie

Kluski śląskie – przepis na tradycyjny posiłek

Czas przygotowania: 30 minut.
Porcja dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 450 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • mąka ziemniaczana,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

Zobacz także: Jak zrobić idealne kopytka? Przepis

Zobacz, jak zrobić kluski śląskie krok po kroku

  1. Nalej garnek wody, dodaj 1 łyżkę soli i nastaw, by się zagotowała.
  2. Ugotowane ziemniaki ubij dokładnie z masłem, przełóż do miski i dokładnie wyrównaj.
  3. Podziel ciasto na 4 części i wyjmij 1/4 ziemniaków na talerz.
  4. Miejsce po ziemniakach wypełnij mąką ziemniaczaną.
  5. Następnie dodaj wyjęte wcześniej ziemniaki, wsyp szczyptę soli i wbij 1 jajko.
  6. Wyrób całość rękami na gładkie ciasto.
  7. Formuj rękami kulki wielkości orzecha włoskiego.
  8. Palcem lub końcówką drewnianej łyżki zrób w każdej kulce dziurkę.
  9. Wrzucaj kluski porcjami do wrzącej wody, zmniejsz nieco gaz i gotuj około 2 minuty. Gotowe!

Z czym podawać kluski?

Domowe kluski śląskie świetnie smakują podane go strogonowa lub gulaszu węgierskiego. Kluski śląskie to także wyśmienity dodatek do surówki z czerwonej kapusty i pieczonej gęsi. Tradycyjnie kluski śląskie razem z modrą kapustą podawane są do rolady wołowej.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ciasto śliwka w czekoladzie. Lepsze niż popularne słodycze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjne kluski śląskie na tani obiad. Wypróbuj prosty przepis z ziemniaków. Jak zrobić kluski śląskie? - Strona Kuchni

Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto