Jak się robi pączki? W cukierni kilku pracowników szybko i z precyzją wyrabia ciasto, nakłada marmoladę, zawija pączki i układa na tacach. Następnie przenosi jasnożółte kulki do fermentowni, gdzie drożdżowe ciasto rośnie. Kolejne osoby smażą je w roztopionym smalcu równo z każdej strony. Później jeszcze polewa z lukru i ciepłe pączki mogą trafić do klientów.
Część zamawia większe partie kilka dni wcześniej. Niektórzy wybierają z różą, inni ze śliwką. Kierowniczka cukierni Danuta Kwiecień najbardziej lubi „gołe” pączki, czyli bez lukru, ani cukru pudru.
Co jest najważniejsze w pączku? Zdaniem kierowniczki Skierki najważniejsze jest ciasto. Odpowiedni dobór mąki, drożdży, jajek, soli, cukru i innych składników potrafi zamienić kawałek ciasta w małą ucztę. Swojego przepisu nie zdradza. - To słodka tajemnica cukiernika - zastrzega Danuta Kwiecień.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?