Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek. Zobacz jak się robi pączki (ZDJĘCIA, WIDEO)

Piotr Nowak
Kochamy Tłusty Czwartek. Dowodem jest Cukiernia Skierka na LSM w Lublinie. Każdego roku w ten dzień rozchodzi się tam około 21 tys. pączków! Niektórzy zamawiają pączki z wyprzedzeniem.

Jak się robi pączki? W cukierni kilku pracowników szybko i z precyzją wyrabia ciasto, nakłada marmoladę, zawija pączki i układa na tacach. Następnie przenosi jasnożółte kulki do fermentowni, gdzie drożdżowe ciasto rośnie. Kolejne osoby smażą je w roztopionym smalcu równo z każdej strony. Później jeszcze polewa z lukru i ciepłe pączki mogą trafić do klientów.

Część zamawia większe partie kilka dni wcześniej. Niektórzy wybierają z różą, inni ze śliwką. Kierowniczka cukierni Danuta Kwiecień najbardziej lubi „gołe” pączki, czyli bez lukru, ani cukru pudru.

Co jest najważniejsze w pączku? Zdaniem kierowniczki Skierki najważniejsze jest ciasto. Odpowiedni dobór mąki, drożdży, jajek, soli, cukru i innych składników potrafi zamienić kawałek ciasta w małą ucztę. Swojego przepisu nie zdradza. - To słodka tajemnica cukiernika - zastrzega Danuta Kwiecień.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto