Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata....
fot. Ulleo (piaxabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Kukurydza

Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata. Jej ziarna w naturalny sposób nie zawierają glutenu. Produkuje się z nich mąkę i kaszę – popularne m.in. w tradycyjnej kuchni niektórych regionów Włoch (do produkcji polenty) czy południowo-wschodniej Europy. Ale nie zapominajmy też o popularnych płatkach, popcornie, oleju, syropie, alkoholu, czy po prostu ziarnach i kolbach kukurydzy.

Kukurydza należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – robi się to od około 9 tysięcy lat. Do Europy trafiła dość szybko i zaczęto ją uprawiać przede wszystkim na południu. Do Polski zawędrowała w XVIII wieku, prawdopodobnie przez Węgry i Rumunię. I choć jej uprawa w Polsce nie stała się bardzo popularna, to jedno z dań kuchni dawnej Galicji – mamałyga – jest robiona właśnie w kukurydzy.

Zobacz również

Osobowość Roku 2023 w powiecie przysuskim. Poznaj nominowanych w kategoriach

NOWE
Osobowość Roku 2023 w powiecie przysuskim. Poznaj nominowanych w kategoriach

Radosne obchody Dnia Godności Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w Goleniowie

NOWE
Radosne obchody Dnia Godności Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w Goleniowie

Polecamy

Matura rozszerzona z WOS-u 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz CKE

Matura rozszerzona z WOS-u 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz CKE

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Wypalenie macierzyńskie „wypala” od środka. Co to takiego i jakie są objawy? Sprawdź

NOWE
Wypalenie macierzyńskie „wypala” od środka. Co to takiego i jakie są objawy? Sprawdź