Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tarta z borówkami i kremem. Przepis na pyszne ciasto na lato (PRZEPIS, WIDEO, ZDJĘCIA)

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Mamy dla Was przepis na pyszną tartę z borówkami i kremem. Zobaczcie zdjęcia oraz wideo i przygotujcie sobie smakowite ciasto na lato. Polecamy!

Składniki na tartę z borówkami i kremem:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru do ciasta + 2 łyżki cukru pudru do kremu
  • 2 żółtka
  • 200 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 36%
  • cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szklanka borówek

Jak przygotować ciasto kruche na tartę?

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier i żółtka i całość zagniatamy.

Polecamy- ciasto warto schłodzić tzn. owinąć folią spożywczą i schować na minimum pół godziny do lodówki.

Zimne ciasto wałkujemy i wylepiamy nim posmarowaną masłem blaszkę do tarty. By ciasto równo rosło, nakłuwamy je przed pieczeniem widelcem (jak na zdjęciu).

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, w 190 stopniach przez ok 15 min.

Krem do tarty

Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone i cukier do smaku ( ok 2 łyżki). Całość doprawiamy wanilią.

Krem wykładamy na wystudzony spód. Wierzch dekorujemy borówkami. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto