MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jest substancją żelującą, zagęstnikiem i stabilizatorem...
fot. lesyamalkovich11/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E407 – Karagen

Jest substancją żelującą, zagęstnikiem i stabilizatorem pozyskiwanym z czerwonych wodorostów. Często występuje w przetworach i deserach mlecznych, w tym w produktach dietetycznych, przetworach owocowych (m.in. dżemach niskosłodzonych), mleku modyfikowanym dla niemowląt i środkach spożywczych dla dzieci.

Pewne metody przetwarzania karagenu (i przemiany w układzie trawienia) powodują jednak, że przekształca się on do polimeru o nasilonych działaniach niepożądanych. To m.in. wywoływanie stanów zapalnych jelit i zaburzeń ich funkcjonowania, a także zwiększenie ryzyka rozwoju zespołu jelita drażliwego, wrzodów i nowotworów

Zobacz również

Jana zostaje zwolniona z pracy! Ratuje życie pilota!

Jana zostaje zwolniona z pracy! Ratuje życie pilota!

Oficjalnie: Napastnik Pogoni dołączył do... Górnika Zabrze!

Oficjalnie: Napastnik Pogoni dołączył do... Górnika Zabrze!

Polecamy

Nosiły je nasze babcie. Dzisiaj ta sukienka to modowy hit, który pokochała Cichopek

HIT DNIA
Nosiły je nasze babcie. Dzisiaj ta sukienka to modowy hit, który pokochała Cichopek

Ponad 1 mln zł. pójdzie na remont drogi ze Smoligowa do Wereszyna

Ponad 1 mln zł. pójdzie na remont drogi ze Smoligowa do Wereszyna

Uważaj na ten chleb! GIS wycofał dwa rodzaje pieczywa. Są niebezpieczne dla zdrowia

Uważaj na ten chleb! GIS wycofał dwa rodzaje pieczywa. Są niebezpieczne dla zdrowia