Chodzi o tzw. aferę solną. Prokuratura Okręgowa w Poznaniu i Centralne Biuro Śledcze badają sprawę sprzedawania niejadalnej soli do firm z branży spożywczej. Proceder trwał od 1999 r. Sól, która trafiała do produktów, to ta sama, którą np. posypywano drogi w zimie.
Nie wiadomo na razie, jakie skutki dla zdrowia konsumentów miała ta niejadalna sól używania między innymi do produkcji wędlin. Śledczy nie podali też, jakie firmy z niej korzystały.
Sanepid czeka na informacje. Kiedy się dowie, zaczną się kontrole potencjalnie szkodliwych wyrobów. – Czekamy na informacje, do jakich zakładów mogła trafiać ta sól – mówi Piotr Pietura, kierownik działu żywności WSSEP w Lublinie. – Pracownicy powiatowych stacji są w gotowości i będą podejmować działania w terenie.
W pierwszej kolejności sanepid będzie wstrzymywał sprzedaż podejrzanych produktów. – Potem będziemy pobierać próbki, oceniać je i dopiero podejmować dalsze decyzje – mówi Piotr Pietura, kierownik działu żywności WSSEP.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?