Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Swoje święto ma nawet... makaron

Lilia Łada
Lilia Łada
Ma mnóstwo smaków, kolorów i kształtów - a jego zwolenników jest tylu, że 25 października ustanowiono Międzynarodowym Dniem Makaronów.

Święto wymyślili producenci makaronu, by zwiększyć spożycie wytwarzanego przez siebie produktu. Ich zdaniem makaron może nie jest najzdrowszym i najlepszym daniem na świecie - ale z pewnością jest jednym z lepszych, ma też tę nieocenioną zaletę, że przygotować z niego pyszną i zdrową potrawę można bardzo łatwo i szybko.

O przepisy na makaronowe pyszności najlepiej pytać specjalistów. Ewa Rataszewska-Kukla, szefowa Cafe Bordo, z pewnością jest jednym z nich. Danie serwowane w Bordo zwyciężyło w I Festiwalu Smaków Włoskich - i było to właśnie danie z makaronem: ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem, podlewane winem.

- Geneza tego makaronu jest taka, że to resztki, które pozostawały gospodyniom po zrobieniu lasagne lub tagliatelle - wyjaśnia pani Ewa. - Włochy kojarzą się głównie z makaronem, stąd pomysł na takie danie. Bo cała sztuka kuchni włoskiej polega na łączeniu świeżych, podstawowych składników w naturalny sposób. To zapewnia włoskim daniom wyjątkowy smak.

Sama pani Ewa makaron z takimi właśnie prostymi dodatkami poleca najbardziej.
- Wystarczą zioła albo czosnek, oliwa i zielona pietruszka - wylicza. - Jedno z moich ulubionych to spaghetti, pomidorki koktajlowe, czosnek, zielona pietruszka i oliwa. Makaron koniecznie ugotowany al dente, bo wtedy nie tuczy. I to wszystko, a jakie pyszne...

Krystian Szopka, szef kuchni hotelu Sheraton, zachęca do własnych eksperymentów z makaronem i dodatkami. A czy może być do tego lepszy pretekst niż Międzynarodowy Dzień Makaronów?
- Nie polecałbym dania, które już jest szlagierem - mówi. - Lepiej samemu poeksperymentować, a nawet samodzielnie zrobić makaron. Ale jeśli ktoś nie czuje się na siłach, to może taki makaron po prostu kupić. Nawet te suszone w daniach wypadają bardzo dobrze.

Krystian Szopka tak jak Ewa Rataszewska-Kukla jest zwolennikiem świeżych, prostych dodatków, które dają nieskończone możliwości kombinacji i tworzenia pysznych dań.
- Jestem miłośnikiem świeżych i podsuszanych pomidorów - śmieje się. - Do tego oliwa, tymianek i parmezan, który to wszystko wykończy.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto