Tym samym popularny placek z cebulowym farszem uzyskał status, jakim cieszą się już od dawna oscypek, rogal świętomarciński czy obwarzanek krakowski.
Cebularz lubelski to ręcznie formowany okrągły placek, o średnicy od 5 do 25 cm i grubości około 1,5 cm. Jest wyrabiany z ciasta pszennego wyborowego, które charakteryzuje się dwukrotnie większym dodatkiem cukru i margaryny lub masła w porównaniu do zwykłego ciasta pszennego.
Na powierzchni znajduje się warstwa farszu składającego się z pokrojonej w grubą kostkę cebuli wymieszanej z makiem, solą i olejem roślinnym. Pierwsze wzmianki o cebularzu lubelskim sięgają XIX w.
Ewa Pajuro
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?