Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sukces lubelskiego cebularza. Jest 37. polskim produktem chronionym w UE

redakcja
redakcja
Archiwum Kuriera Lubelskiego
Ministerstwo rolnictwa poinformowało o umieszczeniu cebularza w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.

Tym samym popularny placek z cebulowym farszem uzyskał status, jakim cieszą się już od dawna oscypek, rogal świętomarciński czy obwarzanek krakowski.

Cebularz lubelski to ręcznie formowany okrągły placek, o średnicy od 5 do 25 cm i grubości około 1,5 cm. Jest wyrabiany z ciasta pszennego wyborowego, które charakteryzuje się dwukrotnie większym dodatkiem cukru i margaryny lub masła w porównaniu do zwykłego ciasta pszennego.

Na powierzchni znajduje się warstwa farszu składającego się z pokrojonej w grubą kostkę cebuli wymieszanej z makiem, solą i olejem roślinnym. Pierwsze wzmianki o cebularzu lubelskim sięgają XIX w.

Ewa Pajuro

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto