18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczna Wigilia. Zobacz przepisy i zdjęcia

RED
ZUPA GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI

Najlepiej smakuje ta, którą ugotujemy z własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybów. Do przygotowania około dwóch litrów wywaru będziemy potrzebować około 10 dag suszonych grzybów, które należy moczyć przez 2–3 godziny i dokładnie opłukać. Tak oczyszczone grzyby gotujemy przez pół godziny w wodzie lub wywarze warzywnym, doprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim, a następnie odcedzamy je i podsmażamy na maśle z drobno pokrojoną cebulą, oprószając mąką pszenną. Podsmażone grzyby dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 20 minut. Przed podaniem zupę możemy zabielić gęstą śmietaną.
Idealnym dodatkiem do zupy grzybowej są oczywiście łazanki. Możemy je również przygotować własnoręcznie z ciasta makaronowego, które należy rozwałkować, a następnie pokroić w kwadraciki o boku około 1,5 cm i ugotować w osolonej wodzie. Aby ugotowane łazanki nie skleiły się, przelewamy je zimną wodą i dodajemy łyżeczkę oleju.
ZUPA GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI Najlepiej smakuje ta, którą ugotujemy z własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybów. Do przygotowania około dwóch litrów wywaru będziemy potrzebować około 10 dag suszonych grzybów, które należy moczyć przez 2–3 godziny i dokładnie opłukać. Tak oczyszczone grzyby gotujemy przez pół godziny w wodzie lub wywarze warzywnym, doprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim, a następnie odcedzamy je i podsmażamy na maśle z drobno pokrojoną cebulą, oprószając mąką pszenną. Podsmażone grzyby dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 20 minut. Przed podaniem zupę możemy zabielić gęstą śmietaną. Idealnym dodatkiem do zupy grzybowej są oczywiście łazanki. Możemy je również przygotować własnoręcznie z ciasta makaronowego, które należy rozwałkować, a następnie pokroić w kwadraciki o boku około 1,5 cm i ugotować w osolonej wodzie. Aby ugotowane łazanki nie skleiły się, przelewamy je zimną wodą i dodajemy łyżeczkę oleju. archiwum Polskapresse
Boże Narodzenie to dla każdego smaki dzieciństwa, na naszych stołach zagoszczą więc przede wszystkim tradycyjne potrawy. Specjalnie dla Was - przepisy.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto