- W tym roku mieliśmy jedenaście nominacji, a otrzymaliśmy aż siedem „Pereł”. Jest to nasz rekord w całej dwudziestoletniej historii konkursu. Gratuluję wszystkim nominowanym i laureatom - mówi Zdzisław Szwed, członek Zarządu Województwa Lubelskiego.
Statuetkę „Perły” otrzymały następujące produkty i dania z województwa lubelskiego:
- karp wędzony z Bełżca (Gospodarstwo Rybackie Bełżec),
- ryba w soli (Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego),
- miód akacjowo-malinowy (Pasieka Malinowa Kraina Ireneusz Kwaśniak),
- konfitura różana z Końskowoli (Aleksandra Mazurkiewicz Manufaktura Różana),
- niepalona kasza gryczana z Zabłocia (Jolanta i Eligiusz Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia),
- krupnik Staropolski (Jolanta Dobrzyńska z Kraśnika),
- zupa koperkowa zakraszana z kluskami spod pachy oraz Pierś z kaczki z sodziakami na bogato (KGW Swojaki w Tarzymiechach).
Z kolei tzw. „Klucz do Polskiej Spiżarni”, czyli nagrodę za promocję kulinarnego dziedzictwa regionu otrzymała Feliksa Gorzkowska z Fajsławic.
Biorąc pod uwagę liczbę nagród, w klasyfikacji województw nasz region zajął drugie miejsce (7 nagród), tuż za województwem wielkopolskim (8 nagród).
- Paulina N. przyznała się do zabójstwa trójki dzieci. Udusiła je rękami
- Lubelska Wymiana Roślin przy ul. Zamojskiej. ZOBACZ ZDJĘCIA
- Dzień otwarty w lubelskim Schronisku dla zwierząt. Adoptuj, nie kupuj!
- Wykopki kartoflane w Muzeum Wsi Lubelskiej [ZDJĘCIA]
- Przebiegli w piżamach przez Ogród Saski. ZOBACZ ZDJĘCIA
- Siema żaki! Lublin hucznie przywitał studentów. ZDJĘCIA
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?