Sezon na szparagi w pełni. Pyszna i pożywna frittata ze szparagami. Zobacz, jak przygotować ją krok po kroku (PRZEPIS, WIDEO, ZDJĘCIA)

Katarzyna Puczyńska
Trwa sezon na szparagi. Mamy dla Was sprawdzony przepis na pyszne danie - Frittata z zielonymi szparagami. Frittata to rodzaj włoskiego omletu, który można zrobić w różnych wersjach. Proponujemy Wam frittatę ze szparagami, szynką i szczypiorkiem. Sprawdźcie, jakie to proste i szybkie w wykonaniu, a jednocześnie smaczne i sycące. Polecamy przepis na frittatę ze szparagami. Zobaczcie wideo i zdjęcia w galerii. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Frittata ze szparagami

Szparagi to warzywo cenione ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. Ma działanie moczopędne, obniżające nadciśnienie tętnicze, a także dużą zawartość witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy.

Zobacz wideo jak przygotować frittatę ze szparagami:

Składniki na frittatę ze szparagami

  • 10 jajek
  • pęczek zielonych szparagów
  • 10 dag szynki
  • 10 dag żółtego sera
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli,pieprzu i chili
  • szczypiorek

Polecamy - zamiast szynki można dodać podsmażony boczek lub kiełbaski chorizo.

Z podanej ilości składników przygotujemy frittatę dla pięciu osób.

Jak przygotować frittatę ze szparagami?

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Szparagi myjemy i odcinamy końcówki.

Polecamy - najlepiej szparag złamać ręcznie, wtedy mamy pewność, że pozbędziemy się całej włóknistej części.

Szynkę i ser kroimy. Jajka wybijamy do miski, dodajemy szklankę mleka, przyprawy i mieszamy.
Na maśle klarowanym podsmażamy szparagi i szynkę przez ok 5 min (najlepiej użyć patelni, którą można włożyć do piekarnika). Następnie wlewamy masę jajeczną i pod przykryciem smażymy jeszcze ok 5 min.
Na koniec całość wkładamy do piekarnika na ok 20 min, bez przykrycia.

Przed podaniem frittatę posypujemy szczypiorkiem.

Zobacz także inna nasze przepisy:

Wideo

Materiał oryginalny: Sezon na szparagi w pełni. Pyszna i pożywna frittata ze szparagami. Zobacz, jak przygotować ją krok po kroku (PRZEPIS, WIDEO, ZDJĘCIA) - Kraśnik Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie