Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sezon na pomidory gruntowe już się kończy. Warto jeszcze zrobić z nich przetwory- zobacz zdjęcia

OPRAC.:
Jolanta Masiewicz
Jolanta Masiewicz
Pomidory to jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych warzyw. Są co prawda dostępne przez cały rok, ale latem i jesienią najlepsze są te prosto z gruntu. Dojrzałe w słońcu mają najwięcej witamin I cennych związków. Korzystajmy więc jeszcze z ich właściwości I włączmy do codziennego jadłospisu. Zobaczcie jakie potrawy z pomidorów przygotowała pani Bożena Deniszczuk.

Sezon na pomidory trwa w prawdzie całe lato, a w październiku niestety dobiega końca, jednak właśnie teraz można jeszcze zrobić z nich przetwory. Pomidory można przygotować na tysiące sposobów: w formie gotowanej, pieczonej, samodzielnie w stanie surowym, na kanapki, jako dodatek do zup, sosów, a także w formie soków, przecierów, można je także dodać do wielu innych przetworów.

Pomidory są szczególnie bogate w likopen, związek, który nadaje im czerwoną barwę. Jest on zaliczany do silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym zapobiegają uszkodzeniom komórek i spowalniają procesy starzenia. Ponadto, dieta bogata w likopen zmniejsza procesy zapalne, zmniejsza stężenie tzw. złego cholesterolu (LDL), przeciwdziała powstawaniu zakrzepów, a tym samym może zmniejszać ryzyko udaru mózgu.

Znakomicie nadają się na rozmaite sałatki, surówki i dodatek do kanapek, ale są też podstawowym składnikiem wielu zup , dań mięsnych , warzywnych (m.in. risotto warzywne, leczo z pomidorów i cukinii), sosów (m.in. sos do spaghetti), tart na ostro oraz potraw kuchni śródziemnomorskiej.

Smak i aromat pomidorów są jeszcze bardziej wyraziste w przetworach, gdyż pomidory to idealne warzywa do przygotowywania ketchupu, soków, przecierów, marynat oraz warzyw w zalewach olejowych (np. pomidory w pikantnej oliwie). Co ciekawe, przetworzone pomidory stają się nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze, gdyż wzrasta w nich stężenie likopenu (znakomity, naturalny przeciwutleniacz). Zmniejsza się też ilość niektórych substancji (np. białek), odpowiadających za reakcje alergiczne.

Najbardziej znanym przetworem pomidorowym jest oczywiście ketchup, bez którego trudno wyobrazić wiele lubianych potraw (np. zapiekanek, parówek, grillowanego mięsa). Przepisów na ten specjał jest niezliczona ilość, ale zawsze ich podstawowym składnikiem są pomidory.

Poza ketchupem ważne miejsce wśród przetworów pomidorowych zajmują także przeciery i soki.

Niezwykle oryginalne mogą być też przetwory z zielonych pomidorów.

Wprawdzie na surowo jeść pomidorów nie można (owoce posiadają w swoim składzie dużą ilość tomatyny, czyli alkaloidu pokrewnego solaninie, który w większym stężeniu jest trujący), ale po przetworzeniu zielone owoce stają się jadalne, gdyż pod wpływem temperatury i octu niebezpieczne związki ulegają częściowemu rozpadowi.

Dlatego też niedojrzałe, duże, zielone pomidory można wykorzystać między innymi do przygotowania konfitury (1,5 kg zielonych pomidorów, 1 kg cukru, skórka z cytryny, wanilia i kilka goździków).
Taka konfitura może być oryginalną ciekawostką w naszej spiżarni, ale musimy pamiętać, że nie zawiera tak wielu cennych i wartościowych składników co przetwory z dojrzałych pomidorów .

Pomidory można wykorzystywać jednak nie tylko do przygotowywania przetworów, ale też mrożonek i suszy. Mrożone pomidory nie będą wprawdzie przydatne do przyrządzenia sałatki, ale znakomicie sprawdzą się w sosach i zupach. Suszone pomidory to także doskonały dodatek do zup i sosów, ale mogą być też ciekawym składnikiem przetworów na bazie oliwy. Można wykorzystywać je także to przygotowywania past kanapkowych, sałatek czy humusu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sezon na pomidory gruntowe już się kończy. Warto jeszcze zrobić z nich przetwory- zobacz zdjęcia - Chełm Nasze Miasto

Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto