Inspektorzy sprawdzali czy rolnicy handlujący i produktami mlecznymi, rybami i drobiem mają pozwolenie na sprzedaż oraz w jakich warunkach sanitarnych handlują.
Inspektorzy sanepidu wraz ze strażą miejską, policją i Powiatową Inspekcją Weterynaryjną sprawdzali, czym i w jakich warunkach na lubelskich targowiskach handlują rolnicy. - Zgodnie z obowiązującym prawem żywnościowym rolnicy mają obowiązek zgłosić swoją działalność, zarejestrować się w sanepidzie albo inspekcji weterynaryjnej – mówi Barbara Sawa-Wojtanowicz, kierownik sekcji żywności lubelskiego sanepidu. – Poza tym takie produkty jak jaja czy drób muszą być przetrzymywane w chłodniach, a nie na chodniku – dodaje.
Sanepid tym razem nie wręczył żadnych mandatów. Akcja miała charakter edukacyjny.
– Pouczyliśmy wszystkich sprzedających o tym, że powinni się zarejestrować, tym bardziej, że to nie kosztuje. Przypomnieliśmy także o wymogach sanitarno-higienicznych – mówi Sawa-Wojtanowicz. Następną akcję sanepid zapowiedział na wiosnę.
DKZ
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?