PRZEPISY WIGILIJNE: SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI
Zobacz: Paszteciki z kapustą i grzybami. Przepisy poleca Kuchnia nad Atlantykiem
Śledzie na Wigilii występują w różnych odmianach: z cebulką, w śmietanie, pod pierzynką. Autorka bloga Prawo do gotowania z pasją przekonuje do sałatki śledziowej z buraczkami.
**
Sałatka śledziowa z buraczkami**
prawodogotowaniazpasja.blox.pl**
Składniki:
40 dag ziemniaków
40 dag małych buraczków
50 dag śledzi marynowanych
1 średnia cebula
koperek
150 ml jogurtu naturalnego
3 czubate łyżki majonezu Winiary
2 łyżki chrzanu
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Buraczki dokładnie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut, tj. do czasu aż będą miękkie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Dodajemy olej oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minuty.
Do jogurtu dodajemy majonez oraz chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem. Usuwamy skórę ze śledzi i kroimy je w cienkie paseczki. Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w cieniutkie plastry.
Układamy warstwę ziemniaków, następnie połowę śledzi, polewamy 1/2 sosu. Następnie układamy połowę odsączonych z marynaty buraczków i pozostałe śledzie.
Polewamy resztą sosu. Posypujemy drobno siekaną cebulą oraz resztą buraczków. Przybieramy drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?