Restauracje Lublin. Te lokale są w żółtym przewodniku. Sprawdź
CHAPTER ONE BY PIOTR KWIATOSZ, RYNEK 14, LUBLIN - DWIE CZAPKI - Ta niewielka restauracja na lubelskim Starym Mieście jest oczkiem w głowie szefa kuchni. Kiedy go tu nie ma, prowadzi obok inny zakład - 16 Stołów. W rozdziale pierwszym, który otwiera się tylko w sobotnie wieczory, pozbywa się wszelkich kulinarnych ograniczeń. Okno oferuje widok na dawny budynek Trybunału Koronnego, co jest oczywistym ukłonem w stronę tradycji. Doceniono fakt, że szef kuchni jest fanem starannie wyselekcjonowanych produktów regionalnych, a także jego wkład w kulinarne dziedzictwo i historię miasta. Menu degustacyjne dostępne jest w dwóch wersjach - wersja na bazie mięsa („Fauna”) i jej odpowiednik na bazie warzyw („Flora”). Odpowiednie połączenie wina sprawi, że doznania kulinarne będą niezapomniane - argumentują przyznanie dwóch czapek autorzy przewodnika Gault&Millau.