Dziś przepis na bigos w świątecznym wydaniu według wiceburmistrza Bytowa Adama Leika.
- Jeśli wszystko zostanie wykonane zgodnie z podaną przeze mnie recepturą, to z pewnością efekt będzie więcej niż znakomity - podkreśla Leik, który oprócz gotowania pasjonuje się również muzyką.
Wiceburmistrz znany jest z tego, że bardzo dobrze gra na gitarze. Przed objęciem funkcji grywał też w kapeli na weselach.
Bigos wiceburmistrza Adama Leika
Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, ok. 80 dag słodkiej kapusty, 2 cebule, 10 dag kiełbasy, 0,5 kg wieprzowiny, 10 dag wędzonego boczku, liść laurowy, ziele angielskie, 5 dag przecieru pomidorowego, garść suszonych grzybów, kilka ziaren jałowca, szklanka czerwonego wina, kilka całych ziaren pieprzu, sól, mielony pieprz, papryka w proszku
Sposób wykonania: Świeżą kapustę, po usunięciu brzydkich liści i głąba, kroimy w paski i wrzucamy do garnka. Kiszoną kapustę, jeśli jest mocno kwaśna, odciskamy z wody i też wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dorzucamy suszone połamane na mniejsze kawałki grzyby, przykrywamy i gotujemy. Możemy już dać listek laurowy, ziarenka pieprzu i nawet trochę kostki instant rosołowej. Pierwszego dnia, to co robimy, wcale nie będzie podobne do bigosu. Potem półprodukt wynosimy na balkon. Drugiego dnia gotujemy na małym gazie, ale dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki mięso, podwędzane wędliny i podlewamy winem. Oczywiście solimy i pieprzymy. Niech się dusi. Trzeciego dnia dorzucamy ziarna jałowca. Bigos powinien zacząć ładnie pachnieć i ciemnieć. Dodajemy wtedy 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Smacznego!
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?