Pieremiacze to inaczej tatarskie pierogi, faszerowane ce-bulą i indyczym mięsem. Pierekaczewnik można podawać w dwóch wersjach, na słodko i na słono. To piróg z makaronowego ciasta, rozwałkowanego na cieniutkie warstwy. A na co warto się skusić z miejscowej karty dań? Na przykład na przysmaki Tatarów z podlubelskiej Studzianki. Przygotują kozacki "płow", gęsty gulasz z jagnięciny. - Szczególnie zapraszam na pokaz bogato przyprawianej bakaliami kuchni Ormian z Zamościa czy do spróbowania starorusińskich pierogów z Hołowna - zachęca Waldemar Sulisz, komisarz festiwalu.
W festiwalowym menu znajdą się także karaimskie kybyny i nalewki, łotewskie chleby wypiekane w kamiennych piecach, zgodnie z recepturą z XII w., cała gama serów zagrodowych czy potrawy Lubelszczyzny, jak pierogi gryczane z Janowa Lubelskiego, pączki kapuściane z miejscowości Krynice i wojsławickie cymesy.
Niekwestionowaną gwiazdą festiwalu będzie dwudziestoosobowa serbska orkiestra Bobana i Marko Markovica. Z muzyką Markovica związana jest popularna legenda. Umiejętności mistrza trąbki z dziada pradziada całkowicie uwiodły urzędującego wówczas Billa Clintona. Ponieważ eksprezydent sam grał na saksofonie i był wrażliwy na muzykę, oczarowany tym, co usłyszał, wpłynął podobno na odwołanie decyzji bombardowania Serbii przez siły NATO. Historia na pierwszy rzut oka raczej dyskusyjna, ale biorąc pod uwagę inne sukcesy zespołu (wiele prestiżowych wyróżnień, stworzenie ścieżek dźwiękowych do filmów Kusturicy "Underground" i "Arizona dream"), to, kto wie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?