PRZEPISY ŚWIĄTECZNE 2016
Święta tuż, tuż. Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć śledzi. Ile gospodyń, tyle pomysłów. Zobaczcie, jak przygotować pyszne śledzie na święta. Oto najlepsze przepisy świąteczne - przepisami na śledzie dzieli się z nami Zofia Szubielska.
Zobacz również: Przepisy świąteczne - potrawy na Wigilię
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie korzenne z rodzynkami
Składniki:
- 6 płatów śledziowych
- 2 cebule
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
- 3 listki laurowe
- 5 dag rodzynek
- pieprz mielony- mielone goździki
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Śledzie moczymy i kroimy na kawałki 2 cm. Ocet wodę i liść laurowy zagotować pod przykryciem. Do wrzątku dodać pokrojona cebulę i cukier. Gotować ok. 5 minut, dodać rodzynki i odstawić do ostygnięcia (cały czas pod przykryciem). W słoiku układamy warstwami: cebulę z rodzynkami i śledzie. Na wierzchu powinna być cebula. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i goździkami. Całość lekko ubijamy. Do słoika wlewamy sos z gotowania cebuli (tak aby przykrył śledzie), na wierzch 2 łyżki oliwy. Wstawiamy do lodówki co najmniej na trzy dni.
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie w oliwie z rodzynkami
Składniki:
- 50 dag solonych płatów śledziowych
- 4 cebule (40 dag)
- 10 dag rodzynek
- 3/4 szklanki oleju- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć, osuszyć, pokroić na dzwonka. Rodzynki sparzyć i osączyć. Cebulę obrać, pokroić na talarki, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sok z cytryny, rodzynki. Wymieszać, chwilę dusić, doprawić do smaku pieprzem. Ostudzić. Śledzie ułożyć w salaterce, zalać sosem i wstawić do lodówki na 6 godzin.
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie w czosnku, majeranku, kaparach i oliwie
Składniki:
- 25 dag płatów śledziowych
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 2 łyżki cukru
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- sok z 1 cytryny
- 5-7 ząbków czosnku – drobno posiekanych
- 1 łyżka kaparów
- 2-3 łyżki świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego
Wykonanie
1. Śledzie namoczyć w wodzie, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Obtoczyć w niewielkiej ilości mąki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
3. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
4. Do garnka wlać wodę, ocet. Dodać cukier, ziele angielskie, liscie laurowe, czarny pieprz i sok z cytryny. Zagotować.
5. Na patelni, na której smażone były śledzie zeszklić posiekany czosnek z kaparami i roztartym w dłoniach majerankiem.
6. Umyć i wysuszyć słoiczki z zakrętkami.
7. Śledzie wkładamy do słoiczków (na przemian z czosnkiem i kaparami).
8. Następnie zalać przygotowaną zalewa octową.
9. Słoiczki zakręcić i odstawić na 24 godziny.
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie korzenne z rodzynkami
Składniki:
- 6 płatów śledziowych
- 2 cebule
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
- 3 listki laurowe
- 5 dag rodzynek
- pieprz mielony- mielone goździki
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
1. Śledzie moczymy i kroimy na kawałki 2 cm.
2. Ocet wodę i liść laurowy zagotować pod przykryciem. Do wrzątku dodać pokrojona cebulę i cukier. Gotować ok. 5 minut, dodać rodzynki i odstawić do ostygnięcia (cały czas pod przykryciem).
3. W słoiku układamy warstwami: cebulę z rodzynkami i śledzie. Na wierzchu powinna być cebula.
4. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i goździkami.
5. Całość lekko ubijamy. Do słoika wlewamy sos z gotowania cebuli (tak aby przykrył śledzie), na wierzch 2 łyżki oliwy.
6. Wstawiamy do lodówki co najmniej na trzy dni.
Zobacz na następnej stronie: PRZEPISY ŚWIĄTECZNE - śledzie po litewsku, PRZEPISY ŚWIĄTECZNE - śledzie pod pierzynką, PRZEPISY ŚWIĄTECZNE - śledzie po góralsku
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie po litewsku
Składniki
Przyprawy
- ok. 3 cm korzenia świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 ziarna pieprzu
- 5 goździków
- 4-5 listków laurowych
- kawałek gałki muszkatołowej
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki cukru pudru
Pozostałe składniki
- 4 średnie cebule
- olej
- 1 puszka koncentratu pomidorowego lub 1 mały słoiczek kechupu
- 1/2 kg płatów śledziowych (najlepsze są jasne, duże i grube płaty śledzi solonych z beczki)
- szczypiorek i natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
1. Wszystkie przyprawy zmiksować na proszek.
2. Płaty śledziowe jeżeli trzeba to wymoczyć. Opłukać, osuszyć. Ułożyć na talerzu i posypać mieszanką przypraw. Zostawić na noc w chłodnym miejscu.
3. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na oleju. Następnie dodać koncentrat pomidorowy (lub keczup). Chwile przesmażyć z cebulą. Przestudzić.
4. Następnego dnia płaty śledziowe pokroić na kawałki. Ułożyć w dwóch lub trzech warstwach na półmisku i przykryć grubą warstwą cebuli z koncentratem.
5. Udekorować szczypiorkiem i natka pietruszki.
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie pod pierzynką
Składniki:
- 4 płaty śledziowe
- 2 średnie cebule – drobno pokrojone
- 2 średnie jabłka – obrane, drobno pokrojone
- 2-3 jajka ugotowane na twardo – obrane, pokrojone w drobną kostkę
- 1 mała puszka groszku
- 20 dag żółtego sera - zetrzeć na tarce na dużych oczkach
- 3 łyżki słodkiej śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- pieprz i cukier do smaku
- ocet balsamiczny – ewentualnie do smaku.
Wykonanie:
1. Płaty śledziowe namoczyć w wodzie na co najmniej 2 godziny, tak by przestały być słone
2. Osuszyć, pokroić na dzwonka.
3. Do miski wlać śmietanę i majonez. Wymieszać.
4. Dodać pokrojoną cebulę, jajka, żółty ser i jabłka oraz odsączony z zalewy groszkiem. Wymieszać.
5. Doprawić do smaku pieprzem, szczyptą cukru i kilkoma kroplami octu balsamicznego.
6. Pokrojone śledzie ułożyć na półmisku.
7. Przykryć sosem.
5. Przed podaniem przybrać plasterkami cytryny.
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie po góralsku
Składniki:
- 50 dag filetów śledziowych
- 25 dag bryndzy
- 1 szklanka śmietany
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki zielonego groszku z puszki
- 3 łyżki posiekanej świeżej czerwonej papryki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- skórka otarta z cytryny
- cukier, sól, biały pieprz
- cytryna
- do dekoracji natka pietruszki
Wykonanie:
1. Filety wymoczyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
2. Czosnek obrać i rozetrzeć na gładką masę z pieprzem, skórką z cytryny i bryndzą.
3. Śmietanę ubić ze szczyptą soli i cukru.
4. Wymieszać z masą z bryndzy. Przykryć i wstawić sos do lodówki na 10 minut.
5. Następnie sos wymieszać ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką.
6. Śledzie ułożyć na półmisku, polać sosem. Przykryć i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
7. Udekorować natką i cytryną.
Zobacz na następnej stronie: PRZEPISY ŚWIĄTECZNE - pulpety z solonych śledzi w galerecie, PRZEPISY ŚWIĄTECZNE - śledzie wigilijne, PRZEPISY ŚWIĄTECZNE - śledziowy tatar
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Pulpety z solonych śledzi w galarecie
Składniki:
- 50 dag filetów śledziowych solonych
- 1 szklanka mleka
- 2 małe cebule
- 1 mała czerstwa bułka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki tartej bułki
- 2 łyżki migdałów, obranych i posiekanych w słupki
- 2 łyżki rodzynek, drobno pokrojonych
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki cukru
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Śledzie namoczyć na 3 godziny w mleku.
2. 1 cebulą obrać i sparzyć. Bułkę czerstwą namoczyć.
3. Śledzie, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę.
4. Dodać jajka, tartą bułkę, cukier, pokrojone rodzynki, masło i pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
5. Włoszczyznę obrać, opłukać i osuszyć. Drugą cebulę obrać i posiekać.
6. Włoszczyznę, cebulę i migdały ugotować.
7. Z masy śledziowej formować okrągłe pulpety. Wkładać je do wrzącego wywaru i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
8. Żelatynę rozpuścić w ziemnej wodzie.
9. Pulpety wyjąć i ułożyć na półmisku.
10. Do wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić. Zalać pulpety i wstawić do lodówki.
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie musztardowe na wigilię
Składniki:
- 8 filetów śledziowych
- 1 litr mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki octu
- 5 łyżek oleju
- 1 ogórek konserwowy
- 4 średnie cebule
- sól, pieprz, pieprz cayenne
Wykonanie:
1. Filety śledziowe włożyć do mleka na 2-3 godziny
2. Żółtka utrzeć z musztardą, solą i pieprzem.
3. Dodać ocet i powoli ubijając wlewać olej.
4. Ogórek drobno pokroić.
5. Cebule obrać i drobno posiekać.
6. Ogórek i cebulę połączyć z masą z żółtek i musztardy. Dodać szczyptę pieprzu, soli i pieprzu cayenne. Dobrze wymieszać.
7. Śledzie wyjąc z moczenia, osuszyć. Pokroić na kawałki.
8. Ułożyć w salaterce. Polać sosem musztardowym.
9. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledziowy tatar
Składniki:
- 4 solone śledzie
- 1 średnia cebula
- 1 żółtko
- kilka marynowanych grzybków
- oliwa
- musztarda
- pieprz
- kilka liści sałaty
Wykonanie:
1. Filety wymoczyć, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osuszyć i bardzo drobno posiekać. Dodać oliwę, pieprz i żółtko. Wymieszać.
2. Cebule obrać i drobno posiekać.
3. Grzybki osaczyć z zalewy i drobno posiekać.
4. Liście sałaty opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku.
5. Na liściach sałaty układać porcje „tatara”. Posypać posiekaną cebulą i grzybkami.
6. Osobno podać musztardę, oliwę, pieprz do indywidualnego doprawienia.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?