Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy świąteczne. Śledzie [PRZEPISY]

Kinga Czernichowska
Pixabay
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Zobaczcie, jak przygotować śledzie. Na łamach wroclaw.naszemiasto.pl znajdziecie przepisy na śledzie - zarówno śledzie pod pierzynką, jak i np. śledziowy tatar. Jakie śledzie postawić na świątecznym stole? Sprawdźcie nasze przepisy świąteczne.

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE 2016

Święta tuż, tuż. Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć śledzi. Ile gospodyń, tyle pomysłów. Zobaczcie, jak przygotować pyszne śledzie na święta. Oto najlepsze przepisy świąteczne - przepisami na śledzie dzieli się z nami Zofia Szubielska.

Zobacz również: Przepisy świąteczne - potrawy na Wigilię

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie korzenne z rodzynkami

Składniki:
- 6 płatów śledziowych
- 2 cebule
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
- 3 listki laurowe
- 5 dag rodzynek
- pieprz mielony- mielone goździki
- 2 łyżki oliwy

Wykonanie:
Śledzie moczymy i kroimy na kawałki 2 cm. Ocet wodę i liść laurowy zagotować pod przykryciem. Do wrzątku dodać pokrojona cebulę i cukier. Gotować ok. 5 minut, dodać rodzynki i odstawić do ostygnięcia (cały czas pod przykryciem). W słoiku układamy warstwami: cebulę z rodzynkami i śledzie. Na wierzchu powinna być cebula. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i goździkami. Całość lekko ubijamy. Do słoika wlewamy sos z gotowania cebuli (tak aby przykrył śledzie), na wierzch 2 łyżki oliwy. Wstawiamy do lodówki co najmniej na trzy dni.

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie w oliwie z rodzynkami

Składniki:
- 50 dag solonych płatów śledziowych
- 4 cebule (40 dag)
- 10 dag rodzynek
- 3/4 szklanki oleju- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz

Wykonanie:
Śledzie wymoczyć, osuszyć, pokroić na dzwonka. Rodzynki sparzyć i osączyć. Cebulę obrać, pokroić na talarki, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sok z cytryny, rodzynki. Wymieszać, chwilę dusić, doprawić do smaku pieprzem. Ostudzić. Śledzie ułożyć w salaterce, zalać sosem i wstawić do lodówki na 6 godzin.

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie w czosnku, majeranku, kaparach i oliwie

Składniki:
- 25 dag płatów śledziowych
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 2 łyżki cukru
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- sok z 1 cytryny
- 5-7 ząbków czosnku – drobno posiekanych
- 1 łyżka kaparów
- 2-3 łyżki świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego

Wykonanie
1. Śledzie namoczyć w wodzie, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Obtoczyć w niewielkiej ilości mąki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
3. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
4. Do garnka wlać wodę, ocet. Dodać cukier, ziele angielskie, liscie laurowe, czarny pieprz i sok z cytryny. Zagotować.
5. Na patelni, na której smażone były śledzie zeszklić posiekany czosnek z kaparami i roztartym w dłoniach majerankiem.
6. Umyć i wysuszyć słoiczki z zakrętkami.
7. Śledzie wkładamy do słoiczków (na przemian z czosnkiem i kaparami).
8. Następnie zalać przygotowaną zalewa octową.
9. Słoiczki zakręcić i odstawić na 24 godziny.

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie korzenne z rodzynkami

Składniki:
- 6 płatów śledziowych
- 2 cebule
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
- 3 listki laurowe
- 5 dag rodzynek
- pieprz mielony- mielone goździki
- 2 łyżki oliwy

Wykonanie
1. Śledzie moczymy i kroimy na kawałki 2 cm.
2. Ocet wodę i liść laurowy zagotować pod przykryciem. Do wrzątku dodać pokrojona cebulę i cukier. Gotować ok. 5 minut, dodać rodzynki i odstawić do ostygnięcia (cały czas pod przykryciem).
3. W słoiku układamy warstwami: cebulę z rodzynkami i śledzie. Na wierzchu powinna być cebula.
4. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i goździkami.
5. Całość lekko ubijamy. Do słoika wlewamy sos z gotowania cebuli (tak aby przykrył śledzie), na wierzch 2 łyżki oliwy.
6. Wstawiamy do lodówki co najmniej na trzy dni.

Zobacz na następnej stronie: PRZEPISY ŚWIĄTECZNE - śledzie po litewsku, PRZEPISY ŚWIĄTECZNE - śledzie pod pierzynką, PRZEPISY ŚWIĄTECZNE - śledzie po góralsku

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie po litewsku

Składniki
Przyprawy
- ok. 3 cm korzenia świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 ziarna pieprzu
- 5 goździków
- 4-5 listków laurowych
- kawałek gałki muszkatołowej
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki cukru pudru

Pozostałe składniki
- 4 średnie cebule
- olej
- 1 puszka koncentratu pomidorowego lub 1 mały słoiczek kechupu
- 1/2 kg płatów śledziowych (najlepsze są jasne, duże i grube płaty śledzi solonych z beczki)
- szczypiorek i natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
1. Wszystkie przyprawy zmiksować na proszek.
2. Płaty śledziowe jeżeli trzeba to wymoczyć. Opłukać, osuszyć. Ułożyć na talerzu i posypać mieszanką przypraw. Zostawić na noc w chłodnym miejscu.
3. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na oleju. Następnie dodać koncentrat pomidorowy (lub keczup). Chwile przesmażyć z cebulą. Przestudzić.
4. Następnego dnia płaty śledziowe pokroić na kawałki. Ułożyć w dwóch lub trzech warstwach na półmisku i przykryć grubą warstwą cebuli z koncentratem.
5. Udekorować szczypiorkiem i natka pietruszki.

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie pod pierzynką

Składniki:
- 4 płaty śledziowe
- 2 średnie cebule – drobno pokrojone
- 2 średnie jabłka – obrane, drobno pokrojone
- 2-3 jajka ugotowane na twardo – obrane, pokrojone w drobną kostkę
- 1 mała puszka groszku
- 20 dag żółtego sera - zetrzeć na tarce na dużych oczkach
- 3 łyżki słodkiej śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- pieprz i cukier do smaku
- ocet balsamiczny – ewentualnie do smaku.

Wykonanie:
1. Płaty śledziowe namoczyć w wodzie na co najmniej 2 godziny, tak by przestały być słone
2. Osuszyć, pokroić na dzwonka.
3. Do miski wlać śmietanę i majonez. Wymieszać.
4. Dodać pokrojoną cebulę, jajka, żółty ser i jabłka oraz odsączony z zalewy groszkiem. Wymieszać.
5. Doprawić do smaku pieprzem, szczyptą cukru i kilkoma kroplami octu balsamicznego.
6. Pokrojone śledzie ułożyć na półmisku.
7. Przykryć sosem.
5. Przed podaniem przybrać plasterkami cytryny.

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie po góralsku

Składniki:
- 50 dag filetów śledziowych
- 25 dag bryndzy
- 1 szklanka śmietany
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki zielonego groszku z puszki
- 3 łyżki posiekanej świeżej czerwonej papryki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- skórka otarta z cytryny
- cukier, sól, biały pieprz
- cytryna
- do dekoracji natka pietruszki

Wykonanie:
1. Filety wymoczyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
2. Czosnek obrać i rozetrzeć na gładką masę z pieprzem, skórką z cytryny i bryndzą.
3. Śmietanę ubić ze szczyptą soli i cukru.
4. Wymieszać z masą z bryndzy. Przykryć i wstawić sos do lodówki na 10 minut.
5. Następnie sos wymieszać ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką.
6. Śledzie ułożyć na półmisku, polać sosem. Przykryć i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
7. Udekorować natką i cytryną.

Zobacz na następnej stronie: PRZEPISY ŚWIĄTECZNE - pulpety z solonych śledzi w galerecie, PRZEPISY ŚWIĄTECZNE - śledzie wigilijne, PRZEPISY ŚWIĄTECZNE - śledziowy tatar

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Pulpety z solonych śledzi w galarecie

Składniki:
- 50 dag filetów śledziowych solonych
- 1 szklanka mleka
- 2 małe cebule
- 1 mała czerstwa bułka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki tartej bułki
- 2 łyżki migdałów, obranych i posiekanych w słupki
- 2 łyżki rodzynek, drobno pokrojonych
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki cukru
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Śledzie namoczyć na 3 godziny w mleku.
2. 1 cebulą obrać i sparzyć. Bułkę czerstwą namoczyć.
3. Śledzie, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę.
4. Dodać jajka, tartą bułkę, cukier, pokrojone rodzynki, masło i pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
5. Włoszczyznę obrać, opłukać i osuszyć. Drugą cebulę obrać i posiekać.
6. Włoszczyznę, cebulę i migdały ugotować.
7. Z masy śledziowej formować okrągłe pulpety. Wkładać je do wrzącego wywaru i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
8. Żelatynę rozpuścić w ziemnej wodzie.
9. Pulpety wyjąć i ułożyć na półmisku.
10. Do wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić. Zalać pulpety i wstawić do lodówki.

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledzie musztardowe na wigilię

Składniki:
- 8 filetów śledziowych
- 1 litr mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki octu
- 5 łyżek oleju
- 1 ogórek konserwowy
- 4 średnie cebule
- sól, pieprz, pieprz cayenne

Wykonanie:
1. Filety śledziowe włożyć do mleka na 2-3 godziny
2. Żółtka utrzeć z musztardą, solą i pieprzem.
3. Dodać ocet i powoli ubijając wlewać olej.
4. Ogórek drobno pokroić.
5. Cebule obrać i drobno posiekać.
6. Ogórek i cebulę połączyć z masą z żółtek i musztardy. Dodać szczyptę pieprzu, soli i pieprzu cayenne. Dobrze wymieszać.
7. Śledzie wyjąc z moczenia, osuszyć. Pokroić na kawałki.
8. Ułożyć w salaterce. Polać sosem musztardowym.
9. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE. Śledziowy tatar

Składniki:
- 4 solone śledzie
- 1 średnia cebula
- 1 żółtko
- kilka marynowanych grzybków
- oliwa
- musztarda
- pieprz
- kilka liści sałaty

Wykonanie:
1. Filety wymoczyć, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osuszyć i bardzo drobno posiekać. Dodać oliwę, pieprz i żółtko. Wymieszać.
2. Cebule obrać i drobno posiekać.
3. Grzybki osaczyć z zalewy i drobno posiekać.
4. Liście sałaty opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku.
5. Na liściach sałaty układać porcje „tatara”. Posypać posiekaną cebulą i grzybkami.
6. Osobno podać musztardę, oliwę, pieprz do indywidualnego doprawienia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto