Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na tiramisu
Składniki:
750 g serka mascarpone
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
2 paczki podłużnych biszkoptów
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka mocnej kawy
kakao do posypania
kieliszek likieru Amaretto
Sposób przygotowania:
Ucieramy żółtka z cukrem na gładką masę, dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Wlewamy Amaretto. Białka ubijamy na pianę, dodajemy do masy z jajek, serka i likieru. Biszkopty maczamy przez bardzo krótką chwilę w kawie, wykładamy nimi foremkę lub szklane pucharki, w których będziemy podawać tiramisu.
Biszkopty przykrywamy warstwą masy, następnie kolejna warstwa namoczonych biszkoptów i na koniec warstwa masy. Wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, żeby masa stężała. Przed podaniem oprószamy kakao.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?