Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na steki wieprzowe ze szparagami w sosie holenderskim z młodymi ziemniakami
Składniki:
Białe szparagi 3-4 szt.
Polędwiczka wieprzowa
Młode ziemniaki
Masło
Koperek
Sos holenderski:
Pół kostki masła
4 żółtka
sok z połówki cytryny
Sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Z polędwiczki wieprzowej wycinamy trzy dorodne steki (polędwiczkę dobieramy tak, aby była gruba) i marynujemy w ziołach. Przygotowujemy młode ziemniaki z koperkiem lub samym masłem.
Szparagi białe obieramy ze skóry i gotujemy w osolonej wodzie. Steki grillujemy, wykładamy na talerz, następnie zalewamy sosem holenderskim i nakładamy ziemniaki.
Sos holenderski: żółtka ubijamy na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wciąż ubijając, stopniowo dodajemy rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty, o konsystencji majonezu. Żółtka muszą być ogrzane do temperatury pokojowej (można je też ubijać na parze).
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?