Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na steki wieprzowe ze szparagami

KL
Przepis na steki wieprzowe ze szparagami
Przepis na steki wieprzowe ze szparagami KL
Polecamy przepis na steki wieprzowe ze szparagami:

Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom

Przepis na steki wieprzowe ze szparagami w sosie holenderskim z młodymi ziemniakami

Składniki:
Białe szparagi 3-4 szt.
Polędwiczka wieprzowa
Młode ziemniaki
Masło
Koperek
Sos holenderski:
Pół kostki masła
4 żółtka
sok z połówki cytryny
Sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:
Z polędwiczki wieprzowej wycinamy trzy dorodne steki (polędwiczkę dobieramy tak, aby była gruba) i marynujemy w ziołach. Przygotowujemy młode ziemniaki z koperkiem lub samym masłem.

Szparagi białe obieramy ze skóry i gotujemy w osolonej wodzie. Steki grillujemy, wykładamy na talerz, następnie zalewamy sosem holenderskim i nakładamy ziemniaki.

Sos holenderski: żółtka ubijamy na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wciąż ubijając, stopniowo dodajemy rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty, o konsystencji majonezu. Żółtka muszą być ogrzane do temperatury pokojowej (można je też ubijać na parze).


Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto