Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na sałatkę z grillowanych warzyw
Składniki:
sałata rzymska
200 ml pesto z bazylii
120 g świeżych borowików
cukinia, bakłażan
czerwona cebula
czerwona papryka
sok z połówki cytryny i skórka z całej cytryny
łyżeczka suszonej bazylii
Sposób przygotowania:
Kroimy bakłażan i cukinię w kostkę, następnie solimy i odstawiamy na ok. 20 min, aby warzywa puściły wodę. W tym czasie smażymy oddzielnie cebulę i paprykę, rwiemy sałatę do miski i polewamy pesto. Gdy bakłażan i cukina już odciekły wrzucamy je na patelnię i podsmażamy, aby nabrały koloru i zmiękły. Następnie wszystkie usmażone warzywa wrzucamy do jednej miski, ścieramy do nich skórkę z cytryny, posypujemy bazylią i polewamy sokiem z połowy cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do porwanej sałaty.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?