Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Rosół z mazurskich ryb zabielany wiejską śmietaną z borowikami z Lasów Janowskich
Składniki:
Wybrana ryba słodkowodna
Filet z sandacza
Marchewka do 100 g
Pietruszka do 100 g
Borowiki 100 g
Masło
Trybulka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Podstawą naszego dania będzie bulion. Gotujemy go na bazie wybranej, ulubionej rybki słodkowodnej, takiej, jaką pozyskamy lub pozostanie nam po przygotowaniu innych potraw. Pamiętajmy, że głowy ryb, po wydrążeniu gałki ocznej, również nadają się idealnie na zupę.
Na jeden litr bulionu dodajemy po 100 gramów drobno pokrojonej marchewki i pietruszki. Po ugotowaniu bulionu, delikatnie podsmażamy na maśle borowiki oraz filet z sandacza, pokrojony w dość grubą kostkę. Po usmażeniu odkładamy składniki do delikatnego ostudzenia i doprawiamy posiekaną trybulką. Następnie zabielamy bulion kwaśną śmietaną i rozlewamy do talerzy, dokładając już przed samym zaserwowaniem sandacza i borowiki.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?