Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Pyszny domowy chleb
Składniki:
500 g mąki pszennej (plus, wedle upodobań, 3/4 szklanki mąki żytniej)
5 dkg świeżych drożdży
łyżeczka cukru
2-3 łyżeczki soli
ziarna wedle upodobań: dynia, słonecznik, mak
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy zaczyn. Do miski wlewamy szklankę letniej wody, ok. 250-300 ml. Następnie dodajemy do niej pokruszone drożdże, cukier i dwie łyżki mąki pszennej. Składniki rozcieramy tak długo, aż dokładnie się połączą. Odstawiamy je w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, by drożdże wyrosły. W tym czasie do drugiej miski wsypujemy mąkę (razem pszenną i żytnią), mieszamy je ze sobą i dodajemy sól. Kiedy nasze drożdże urosną, dodajemy je do miski z mąką. Dolewamy również odrobinę wody. To jest ten moment, kiedy możemy dodać ulubione ziarna.
Powstałą masę ugniatamy i gdy już uformujemy ją w kulkę, wtedy znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. godziny). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przygotowaną foremkę smarujemy olejem i wkładamy do niej ciasto. Wierzch możemy ponacinać, posypać mąką lub makiem. Tak przy-gotowany chlebek wkładamy do piekarnika na godzinę.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?