Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na polędwiczkę wieprzową. Restauracja BelEtage poleca

KL, oprac.: DS
Polędwiczka wieprzowa w sosie z czerwonego wina i risotto borowikowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie z czerwonego wina i risotto borowikowym Archiwum hotelu Lublinianka
Przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie z czerwonego wina i risotto borowikowe zdradza Artur Góra z restauracji BelEtage, mieszczącej się w IBB Grand Hotel Lublinianka.

Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom

Przepis z restauracji BelEtage

Polędwiczka wieprzowa w sosie z czerwonego wina i risotto borowikowym

Składniki:
0,5 kg polędwiczki wieprz.
250 g ryżu do risotto
100 ml białego wina
100 ml czerwonego wina
1/2 kostki masła
200 g borowików
1 l bulionu z warzyw
kwaśna śmietana
cebula średnia
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Polędwiczki oczyszczamy z tłuszczu, przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy je na masełku, ok. 3 min z każdej strony i wkładamy do piekarnika na 20 min (temp. 180 st.). Do masła pozostałego z obsmażania dodajemy wino czerwone, redukujemy, dodajemy pozostałą część masła (musi być zimne) i doprawiamy do smaku.

Risotto: do garnka wlewamy 100 ml oliwy, podgrzewamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i borowiki pokrojone w plasterki. Po chwili wsypujemy ryż, smażymy do czasu aż lekko popęka. Następnie dolewamy po trochu bulionu i czekamy aż ryż go wchłonie. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, łyżkę kwaśnej śmietany i mieszamy dokładnie. Risotto wykładamy na talerz, układamy pokrojoną w kawałki polędwiczkę i delikatnie polewamy sosem.


Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka

Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na polędwiczkę wieprzową. Restauracja BelEtage poleca - Lublin Nasze Miasto

Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto