Przepis na piernik. Jak przygotować pyszny piernik z powidłami? Wyjaśniamy krok po kroku [WIDEO, ZDJĘCIA]

Katarzyna Puczyńska

Wideo

W jesienne i zimowe wieczory najlepiej poprawić sobie nastrój kawałkiem pysznego, aromatycznego piernika. Mamy dla Was przepis, z wyjaśnieniem krok po kroku jak przygotować sobie takie ciasto. Nasz piernik jest mięciutki, nie wymaga leżakowania, czyli można go jeść zaraz po wystudzeniu. Do tego powidła śliwkowe, najlepiej domowe i na koniec polewa kakaowa. Polecamy! Zobacz wideo i zdjęcia.

Składniki na piernik:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki miodu twardego lub pół szklanki miodu płynnego
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • pół szklanki wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • polewa kakaowa ( pół kostki masła, łyżka kakao, pół szklanki cukru i 1/3 szklanki wody)

Jak przygotować piernik z powidłami?

  1. Zacznij od przygotowania piernikowej masy: do rondelka przełóż margarynę, dodaj miód, przyprawę do pierników, cukier, kakao i wodę. Zagotuj i odstaw do wystudzenia.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. W miseczce przygotuj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  4. Żółtka ubij mikserem, aż zrobią się jaśniejsze. Następnie stopniowo wlewaj kakaową masę. Gdy całość się połączy dosyp mąkę z proszkiem i sodą. Odstaw na bok i w oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Na koniec dodaj białka do piernikowej masy i wymieszaj łyżką.
  5. Piecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez ok godzinę w 180 stopniach.
  6. Gotowe ciasto przestudź, przekrój na dwa blaty i przełóż powidłami.
  7. Przygotuj polewę: w garnuszku rozpuść masło z woda, kakao i cukrem. Pogotuj 3 min.
  8. Jeszcze ciepłą (ale nie wrzącą) polewą polej wierzch ciasta.

Piernik jest gotowy. Smacznego!

Materiał oryginalny: Przepis na piernik. Jak przygotować pyszny piernik z powidłami? Wyjaśniamy krok po kroku [WIDEO, ZDJĘCIA] - Kraśnik Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie