Składniki na piernik:
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki miodu twardego lub pół szklanki miodu płynnego
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
- 4 jajka
- pół szklanki wody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- słoiczek powideł śliwkowych
- polewa kakaowa ( pół kostki masła, łyżka kakao, pół szklanki cukru i 1/3 szklanki wody)
Jak przygotować piernik z powidłami?
- Zacznij od przygotowania piernikowej masy: do rondelka przełóż margarynę, dodaj miód, przyprawę do pierników, cukier, kakao i wodę. Zagotuj i odstaw do wystudzenia.
- Oddziel żółtka od białek.
- W miseczce przygotuj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Żółtka ubij mikserem, aż zrobią się jaśniejsze. Następnie stopniowo wlewaj kakaową masę. Gdy całość się połączy dosyp mąkę z proszkiem i sodą. Odstaw na bok i w oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Na koniec dodaj białka do piernikowej masy i wymieszaj łyżką.
- Piecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez ok godzinę w 180 stopniach.
- Gotowe ciasto przestudź, przekrój na dwa blaty i przełóż powidłami.
- Przygotuj polewę: w garnuszku rozpuść masło z woda, kakao i cukrem. Pogotuj 3 min.
- Jeszcze ciepłą (ale nie wrzącą) polewą polej wierzch ciasta.
Piernik jest gotowy. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Wideo
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera