Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Pieczony łosoś norweski podany na purée z kalafiora i koziego sera z emulsją z pietruszki i anchois i orzechami włoskimi
Składniki:
filet z łososia; cytryna; musztarda ziarnista; czosnek; olej
sól, pieprz; kalafior (najlepiej świeży); gałka muszkatołowa; kozi ser; szalotka
Sposób przygotowania:
Z cytryny, musztardy, czosnku i przypraw robimy marynatę, w której marynujemy kawałki łososia przez około 2 godziny.
Kalafior gotujemy w mleku z szalotką do miękkości, odcedzamy, dodajemy gałkę, kozi ser, odrobinę słodkiej śmietany oraz przyprawy do smaku, wszystkie składniki miksujemy.
Łososia wyjmujemy z marynaty, pieczemy w nagrzanym piecu 180 C przez ok. 15 min. Układamy na talerzu na gorącym purée, dekorujemy emulsją pietruszkową, pomidorkami koktajlowymi i gałązkami świeżego koperku.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?