Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Delikatne perliczki rolowane z suszonymi owocami, marynowanymi w nalewce wiśniowej z konfiturą morelową
Składniki:
2 perliczki
3 jajka
Masła 100 g
Nalewka wiśniowa
Owoce z nalewki wiśniowej
Owoce suszone: śliwka wędzona, morela suszona, rodzynki
Sól, pieprz
Kilka liści sałaty
Konfitura morelowa
Przygotowanie:
Jedną perliczkę luzujemy z kości a drugą obieramy z mięsa, które mielimy trzykrotnie na bardzo drobnej siatce (grubość jak do zmielenia maku). Następnie do zmielonego mięsa dodajemy trzy jajka, około 100 gramów masła oraz owoce z wiśniówki.
Owoce suszone przygotowujemy około godziny wcześniej w następujący sposób: siekamy śliwkę wędzoną, morelę suszoną, rodzynki i dodajemy wszystko do delikatnie gotującej się wiśniówki. Powstający sos redukujemy tak, aby po ostygnięciu uzyskać w miarę jednolitą substancję. Masę mieszamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy wyluzowaną perliczkę, po czym wiążemy odstające elementy. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu kroimy w dość cienkie plastry, wykładamy na sałatę i polewamy delikatnie konfiturą.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?