Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na panna cotta z sosem malinowym
Składniki:
4 g żelatyny
300 ml tłustej śmietany
115 g cukru kryształu
100 ml tłustego mleka
50 ml kefiru lub maślanki
olej roślinny
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Wlewamy śmietankę do rondelka, dodajemy cukier i powoli podgrzewamy mieszając, aby cukier się rozpuścił. Kiedy to nastąpi, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mleko i kefir lub maślankę, mocno podgrzewamy i zdejmujemy z ognia od razu po zagotowaniu. Jeśli jest taka potrzeba, dosładzamy wg uznania, przelewamy do foremek i chłodzimy min. 4 godz. Najlepiej, jeśli zostawimy wszystko na noc.
Podajemy z malinami lub syropem malinowym.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?