Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Kaczka faszerowana jabłkami
Składniki:kaczka 2,5 kg
2 jabłka
pieprz, sól
majeranek
kluseczki kładzione lub pyzy
szczypta soli
0,5 łyżeczki sody
1-2 jabłka.
Sposób przygotowania:
Dużą kaczkę przygotowujemy tak jak do nadziewania, czyli patroszymy, opalamy i przekrawamy na pół. Jabłka, najlepiej dość słodkie i twarde, np. alwy, kroimy w grubą kostkę, posypujemy majerankiem i dodajemy szczyptę pieprzu i soli.
Po włożeniu farszu zamykamy kaczkę i pieczemy w temperaturze 130 stopni przez 1,5 godziny, a następnie jeszcze 30 min w temperaturze 180 stopni, tak, aby skórka się zaróżowiła.
W trakcie pieczenia kaczki możemy włożyć jedno z jabłek do wiśniówki lub winiaku i na ostatnie 30 minut zapiec do dekoracji razem z kaczką. Kaczkę podajemy z kluseczkami kładzionymi lub pyzami.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?