Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem to hit na sylwestra. Przepis na błyskawiczną przekąskę do podjadania na ciepło lub na zimno

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Chrupiące trójkąciki z ciasta francuskiego, z farszem ze szpinaku i fety. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Chrupiące trójkąciki z ciasta francuskiego, z farszem ze szpinaku i fety. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą to pyszne połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. Mam dla ciebie wskazówki krok po kroku, jak zrobić błyskawiczne, chrupiące trójkąciki ze szpinakiem. To idealne przekąski na sylwestra i nie tyko. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na przekąski z ciasta francuskiego.

W skrócie:

Chrupiące trójkąciki z ciasta francuskiego z farszem ze szpinaku i sera feta to hit każdej imprezy. Są wyraziste w smaku, pyszne i błyskawiczne do przygotowania. Możesz zrobić je niemal na chwilę przed przybyciem gości. Proponuję posypać je przed pieczeniem suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Takie przekąski świetnie smakują na zimno, a także na ciepło, podane np. do czerwonego barszczu.

Przepis na przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 20 sztuk
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 450 g szpinaki (świeży lub mrożony),
  • 1 łyżka masła,
  • 150 g sera feta,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • czosnek niedźwiedzi do posypania.

Zobacz także: Paszteciki z ciasta francuskiego. Przepis na pyszną przekąskę na imprezę

Jak zrobić przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem?

  1. Zacznij od zrobienia farszu: podduś szpinak na patelni, gdy woda odparuje, a liście będą miękkie, to dodaj masło, czosnek, szczyptę soli i fetę pokrojoną w kostki (należy uważać z solą bo feta jest już słona). Odstaw do wystudzenia.
  2. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na kwadraty.
  3. Na każdy kwadrat kładź łyżkę farszu.
  4. Zlep ciasto na kształt trójkąta.
  5. Przełóż wszystkie trójkąciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Posmaruj trójkąciki roztrzepanym jajkiem i posyp czosnkiem niedźwiedzim.
  7. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku na 200 stopni przez ok. 10 minut.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem to hit na sylwestra. Przepis na błyskawiczną przekąskę do podjadania na ciepło lub na zimno - Strona Kuchni

Wróć na klodzko.naszemiasto.pl Nasze Miasto