MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pożywne jajka po ranczersku na śniadanie. Dietetyczna propozycja poprawiająca samopoczucie. Taki posiłek dodaje wigoru

Redakcja
Wideo
od 16 lat
Jajka po ranczersku znane są na świecie pod nazwą huevos rancheros i wywodzą się z kuchni meksykańskiej. Sadzone jajka w przecierze pomidorowym podawane są z plastrami awokado, czerwoną fasolą i oprószane świeżą kolendrą. Podgrzane placki tortilli lubię maczać rozpływającym się żółtku. Poznaj przepis na pokrzepiające śniadanie.

W skrócie

Jajka po ranczersku to szybkie danie, które wypełnione jest źródłami naturalnego białka. Samo danie przypomina skrzyżowanie szakszuki, śniadania brytyjskiego przez obecność boczku i fasolki, a także meksykańskiego chili. Do jajek po ranczersku dodaję także orzeźwiający smak kolendry i ćwiartki limonki, która świetnie równoważy pikantny smak. Poznaj przepis na domowe jajka po ranczersku.

Widok z góry na jajka po ranczersku ułożone na tortilli
Sycące jajka po ranczersku to pomysł na pożywne śniadanie. Getty Images/Al Gonzalez/zdjęcie ilustracyjne

Pożywne jajka po ranczersku – prosty przepis

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 tortille kukurydziane,
  • 50 g boczku,
  • 400 g krojonych pomidorów w puszce,
  • 1 cebula,
  • 50 g czerwonej fasoli,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oleju roślinnego.

Opcjonalne dodatki:

  • 20 g startego sera,
  • 1 łyżka świeżych listków kolendry,
  • 3 plastry awokado,
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany.

Jak zrobić jajka po ranczersku?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzałam olej na patelni. Posiekałam cebulę, czosnek i boczek.
  2. Dodałam je na rozgrzaną patelnię i doprawiłam mieloną papryką. Smażyłam przez 3 minuty aż warzywa zmięknął.
  3. Następnie dodałam kumin i słodką paprykę w proszku. Mieszałam przez chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.
  4. Wlałam krojone pomidory, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  5. Na drugiej patelni podgrzałam placki tortille na suchej patelni. Wystarczy przez 30 sekund, aby zmiękły.
  6. W sosie zrobiłam wgłębienie i umieściłam w nich rozbite jajko. Trzeba zrobić takie gniazdko dla 4 jajek.
  7. Patelnię przykryłam pokrywką i smażyłam przez 3 minuty na małym ogniu, aż jajka się zetną.
  8. Na drugiej patelni podgrzałam czerwoną fasolę.
  9. Na talerzu ułożyłam tortillę, ułożyłam podgrzaną fasolę czerwoną, jajko z sosem pomidorowym i plastrami awokado.
  10. Wedle upodobania można także dodać łyżkę kwaśnej śmietany i posypać posiekaną kolendrą.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pożywne jajka po ranczersku na śniadanie. Dietetyczna propozycja poprawiająca samopoczucie. Taki posiłek dodaje wigoru - Strona Kuchni

Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto