Składniki na tradycyjny sernik świąteczny:
- 1,2 kg twarogu
- 250 g margaryny
- 8 jajek
- 65 g mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- cukier waniliowy ( 16 g)
- skórka otarta z pomarańczy
Jak upiec sernik?
Zaczynamy od zmielenia twarogu z kostką margaryny. Następnie oddzielamy żółtka od białek, umieszczając je w oddzielnej misce.
Uwaga - składniki warto wyjąć wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową.
Mikserem kuchennym ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie jasna, stopniowo dodajemy zmielony z margaryną ser, a później mąkę ziemniaczaną i skórkę otartą z pomarańczy.
Sernik najlepiej smakuje z dodatkiem skórki pomarańczowej. Możemy dodać także rodzynki, namoczone wcześniej w niewielkiej ilości rumu.
W osobnej misce ubijamy białka. Delikatnie łączymy je z serową masą, najlepiej za pomocą łyżki.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy ok 1 godz. w 180 stopniach.
Sernik przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą.
Zobacz także inne nasze przepisy:
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?