Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poznaj przepis na tradycyjny sernik świąteczny pachnący pomarańczą. Idealny wypiek na Boże Narodzenie. Zobacz wideo i zdjęcia

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Mamy dla Was klasyczny przepis na sernik, ze zmielonego twarogu, pachnący pomarańczą, bez spodu z ciasta. Jest to znany i lubiany przysmak, który tradycyjnie gości na naszych świątecznych stołach. Sprawdź, jak prosto i szybko możesz go upiec w swoim domu. Zobacz zdjęcia i wideo.

Składniki na tradycyjny sernik świąteczny:

  • 1,2 kg twarogu
  • 250 g margaryny
  • 8 jajek
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy ( 16 g)
  • skórka otarta z pomarańczy

Jak upiec sernik?

Zaczynamy od zmielenia twarogu z kostką margaryny. Następnie oddzielamy żółtka od białek, umieszczając je w oddzielnej misce.

Uwaga - składniki warto wyjąć wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową.

Mikserem kuchennym ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie jasna, stopniowo dodajemy zmielony z margaryną ser, a później mąkę ziemniaczaną i skórkę otartą z pomarańczy.

Sernik najlepiej smakuje z dodatkiem skórki pomarańczowej. Możemy dodać także rodzynki, namoczone wcześniej w niewielkiej ilości rumu.

W osobnej misce ubijamy białka. Delikatnie łączymy je z serową masą, najlepiej za pomocą łyżki.

Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy ok 1 godz. w 180 stopniach.

Sernik przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą.

Zobacz także inne nasze przepisy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto