Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bluszczyk kurdybanek to również roślina, która jest zarówno...
fot. Katarzyna Laszczak

Potrawy z dzikich roślin. Sprawdzone przepisy na dania z „chwastów”. Zupa z pokrzyw, sałatka z fiołków, omlet z podagrycznikiem i nie tylko

Kaszotto z pieczarkami i kurdybankiem

Bluszczyk kurdybanek to również roślina, która jest zarówno ozdobą grządek, jak i chwastem. Jest przy tym naprawdę zdrowa. Rozrasta się szybko, co sprawia, że jest świetną rośliną okrywową, ale i nieproszonym gościem w innych uprawach. Kurdybanek ma bardzo wyrazisty zapach i smak – żywiczno-balsamiczny, więc nie potrzeba go wiele. W naszej potrawie wystąpił jako dodatek, ale nadał jej fantastyczny posmak. A potrawa to kaszotto z niepalonej kaszy gryczanej (na znacznie łagodniejszy smak, niż prażona).

Przygotowanie
Gotujemy kaszę gryczaną. Podsmażamy delikatnie grzyby i cebulę, następnie łączymy na patelni z kaszą. Na końcu dodajemy świeży kurdybanek. Warto pamiętać, że jakiekolwiek suszone zioła dodaje się na początku smażenia - do oleju na patelni, bo tłuszcz wydobędzie smak, natomiast świeże dodaje się na końcu, wtedy ich aromat jest najsilniejszy.

Potrawa smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu.

Zobacz również

Józef Witczak skończył 100 lat

Józef Witczak skończył 100 lat

Pierwsza sesja w Mircu. Ślubowanie radnych i wójta. Pierwsze wybory [WIDEO]

Pierwsza sesja w Mircu. Ślubowanie radnych i wójta. Pierwsze wybory [WIDEO]

Polecamy

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”