Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy świąteczne: Przepis na bigos

MoDO
MoDO
Jak ugotować tę jedną z najważniejszych świątecznych potraw? Zobacz nasz przepis na bigos.

Zobacz wszystkie świąteczne przepisy:

 



Bigos - przepis

Składniki**na bigos**

  • 1 kilogram kapusty kiszonej

  • 1 kilogram różnych mięs w dowolnych proporcjach: pieczeni wołowej, gotowanej wieprzowiny, szynki, wędzonki, kiełbasy

  • 1 cebula

  • grzyby suszone

  • 2-3 suszone śliwki

  • pół szklanki czerwonego wina

  • 2 łyżki smalcu

  • mąka

  • pieprz

  • sól


Przygotowanie bigosu:

1. Kapustę moczymy w wodzie, aby zneutralizować kwasowość, następnie gotujemy na małym ogniu.

2. Do gotującej się kapusty dodajemy pokrojone mięsa oraz wcześniej podgotowane grzyby, całość gotujemy do osiągnięcia miękkości. Dodajemy pieprz i sól oraz śliwki.

3. Na smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę i posypujemy mąką. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do bigosu. Następnie wlewamy wino, całość gotujemy jeszcze kilka chwil.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto