Zobacz wszystkie świąteczne przepisy:
Bigos - przepis
Składniki**na bigos**
1 kilogram kapusty kiszonej
1 kilogram różnych mięs w dowolnych proporcjach: pieczeni wołowej, gotowanej wieprzowiny, szynki, wędzonki, kiełbasy
1 cebula
grzyby suszone
2-3 suszone śliwki
pół szklanki czerwonego wina
2 łyżki smalcu
mąka
pieprz
sól
Przygotowanie bigosu:
1. Kapustę moczymy w wodzie, aby zneutralizować kwasowość, następnie gotujemy na małym ogniu.
2. Do gotującej się kapusty dodajemy pokrojone mięsa oraz wcześniej podgotowane grzyby, całość gotujemy do osiągnięcia miękkości. Dodajemy pieprz i sól oraz śliwki.
3. Na smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę i posypujemy mąką. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do bigosu. Następnie wlewamy wino, całość gotujemy jeszcze kilka chwil.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?