MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pomysłowy dżem z zielonych pomidorów do słoików. Odkryj wyjątkowy przepis na przetwory do spiżarni. Ten przysmak podkreśli smak mięsa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszny dżem z zielonych pomidorów wzbogaci smak kanapek, mięs i deserów.
Pyszny dżem z zielonych pomidorów wzbogaci smak kanapek, mięs i deserów. 123rf.com/agenturfotografin/zdjęcie ilustracyjne
Dżem z zielonych pomidorów to zaskakujący dodatek do deserów i do kanapek z wędliną. Mają korzenny aromat i smak przypominający figi. To także okazja do twórczego gotowania oraz sposób na zaskoczenie domowników nowatorskim przysmakiem. Zobacz prosty przepis na dżem z zielonych pomidorów.

W skrócie

Konsystencja dżemu z zielonych pomidorów po długim gotowaniu przypomina galaretkę. Pomidory zawierają pektynę, która naturalnie zagęszcza przetwory. Smak dżemu z zielonych pomidorów jest delikatny, ale można wzmocnić go wyrazistymi korzennymi przyprawami np.: korą cynamonu lub goździkami. Podpowiadamy, jak zrobić dżem z zielonych pomidorów i pomarańczy.

Dżem z zielonych pomidorów – przepis do słoików

Liczba porcji: na 2 słoiki o pojemności 350 ml.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 400 g cukru trzcinowego lub białego kryształu.

Opcjonalnie:

  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy.

Jak zrobić dżem z zielonych pomidorów?

Przygotowanie:

  1. Świeże zielone pomidory ze skórką należy pokroić w kostkę i umieścić w wysokim pojemniku.
  2. Zielone pomidory trzeba zblendować na gładką masę. Gotową pulpę z zielonych pomidorów trzeba przelać do garnka z grubym dnem i zagotować.
  3. Zielone pomidory trzeba gotować na średnim ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Następnie należy wlać do nich sok z pomarańczy i dodać cukier. Wybór cukru trzcinowego nada dżemowi z zielonych pomidorów karmelowego smaku.
  5. Dżem z zielonych pomidorów trzeba gotować przez kolejne 20 minut.
  6. Na koniec gorący dżem z zielonych pomidorów należy przelać do wyparzonych słoików. Następnie trzeba mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i poczekać aż wystygną.

Zastosowanie dżemu z zielonych pomidorów

Oryginalny dżem z zielonych pomidorów można zjeść po prostu na kromce świeżego chleba z rozsmarowanym masłem. Ponadto dżem pomidorowy można wykorzystać jako rodzaj marynaty do mięsa albo wykorzystać jako składnik słodko-kwaśnego sosu do kurczaka. Dżem z zielonych pomidorów może też podkreślić smak deserów np.: gofrów, naleśników lub być wykorzystany jako masa do przełożenia upieczonego biszkoptu. Własnoręcznie przygotowany dżem z zielonych pomidorów będzie świetnie współgrał z deską serów pleśniowych.

Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do przygotowania wyjątkowych przetworów.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysłowy dżem z zielonych pomidorów do słoików. Odkryj wyjątkowy przepis na przetwory do spiżarni. Ten przysmak podkreśli smak mięsa - Strona Kuchni

Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto