Polecamy przepis na mazurka pomarańczowego pani Halinki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Składniki wymieszać, zagnieść i upiec na złoty kolor
Masa pomarańczowa:
- 2 cytryny
- pół kg pomarańczy
- pół kg cukru
- pół szklanki wody
- 10 dkg migdałów (płatki)
Wykonanie: Cytryny i pomarańcze zetrzeć na tartce (tzw. grubej jarzynce), dodać cukier i mieszając smażyć na gęstą szklistą masę. Odstawić i zmieszać z płatkami migdałowymi i wyłożyć na upieczone ciasto.
I gotowe, smacznego!
Podziel się przepisem!
Na Wasze przepisy czekamy w komentarzach pod tekstem.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?