Jadłodzielnia – miejscem pomocy potrzebującym
Proboszcz nowotomyskiej parafii – ks. Krzysztof Ratajczak – wraz z Parafialnym Zespołem Caritas oraz Parafialną Radą Ekonomiczną dokonali uroczystego otwarcia jadłodzielni w godzinę miłosierdzia, 27 marca. Po jej poświęceniu i uroczystym przecięciu wstęgi, zgromadzeni mogli jako pierwsi zapełnić jadłodzielnię produktami spożywczymi.
Szczególne podziękowania skierowane zostały w stronę Parafialnego Zespołu Caritas, który będzie czuwał nad jadłodzielnią, a także Rady Ekonomicznej oraz Mateusza Uramowskiego, który był pomysłodawcą powstania jadłodzielni w Nowym Tomyślu. W pracach pomagał także Waldemar Pięta oraz Agnieszka Kowalska – wykonawczyni projektu plakatów, ulotek oraz widocznych na jadłodzielni banerów.
- W naszej jadłodzielni mamy zarówno chłodnię, jak i regał na suche produkty. Wszyscy jesteśmy ciekawi, jak to będzie funkcjonowało. Potrzeba zdecydowanie czasu i nagłośnienia naszej inicjatywy, aby każdy mógł się o tym miejscu dowiedzieć. Ufam, że ta jadłodzielnia posłuży naszej parafii i wszystkim, którym potrzebna jest taka pomoc
– mówił ks. Krzysztof Ratajczak.
Jadłodzielnia to miejsce, w którym każdy może pozostawić produkty spożywcze, spełniające odpowiednie kryteria. Osoby, które są w potrzebie mogą bezpłatnie zabrać produkty. Nowotomyska jadłodzielnia znajduje się przy domu parafialnym parafii NSPJ w Nowym Tomyślu. Otwarta jest codziennie w godzinach 7:00 – 22:00, a najlepszy dostęp do niej znajduje się od strony Galerii Pawelec.
Jak korzystać z jadłodzielni?
Podziel się! Możesz przynieść żywność, której nie dasz rady zagospodarować.
Poczęstuj się! Śmiało, weź to, na co masz ochotę, całkowicie bezpłatnie.
Do jadłodzielni można przynieść:
- Produkty, które sam mógłbyś zjeść.
- Produkty, których kupiłeś za dużo: warzywa, owoce, chleb, bułki, sery, jogurty, twarogi, wędliny oraz produkty w opakowaniach z etykietą.
- Własne wyroby, np. ciasto lub zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy (składem) i datą przygotowania.
- Produkty, które trochę przekroczyły datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”.
Do jadłodzielni nie należy przynosić:
- Żadnego rodzaju surowego mięsa
- Produktów z niepasteryzowanego, „surowego” mleka.
- Potraw zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.
- Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
- Produktów napoczętych, np. otwartych puszek.
- Produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe, mają wydęte wieczka.
- Alkoholu
Oceń produkty za pomocą wzroku, węchu i informacji na opakowaniu.
Pamiętaj! Korzystanie z produktów na własną odpowiedzialność.
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?