Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierniki świąteczne na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

red.
Przepis na dojrzewający piernik z trzech rodzajów ciasta. Przepis ten bardzo często stosowały nasze babcie, które widziały, co jest naprawdę dobre.

Składniki i wykonanie pierwszego ciasta: 60 dag mąki żytniej  60 dag miodu szczypta soli 

Miód lekko rumienimy i studzimy. Mąkę łączymy ze szczyptą soli, dodajemy miód i zagniatamy. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do pojemnika, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce (do lodówki lub spiżarni). 

Składniki i wykonanie drugiego ciasta: 40 dag maki pszennej 40 dag miodu szczypta soli

Miód lekko rumienimy i studzimy. Mąkę łączymy ze szczyptą soli, dodajemy miód i zagniatamy. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do pojemnika, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce (do lodówki lub spiżarni). 

Uwaga: Tak przygotowane ciasto w lodówce (lub zimnej spiżarce) powinno pozostawać co najmniej przez 2 tygodnie (ciasto może leżakować do dwóch miesięcy, a nawet dłużej).

Składniki i wykonanie trzeciego ciasta: 60 dag mąki pszennej  20 dag cukru 2 jajka 3 żółtka  5 dag sproszkowanej lub tartej czekolady około 1 i 1/2 szklanki mleka  2 i 1/2 łyżeczki amoniaku do ciasta (lub sody oczyszczanej z odrobiną octu) 3 opakowania przyprawy do pierników  1/2-3/4 szklanki skórki otartej ze starannie umytych pomarańczy  szczypta soli  tłuszcz i mąka do obsypania foremek do ciasta

Mąkę łączymy z solą i przyprawą do pierników. Jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą masę. Do masy, cały czas ubijając, dodajemy mleko i czekoladę. Następnie dodajemy mąkę i całość dobrze zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Amoniak rozpuszczamy w 5-6 łyżkach zimnej wody (jeżeli użyjemy sody, to najlepiej rozpuścić ją w odrobinie octu).

Wszystkie trzy rodzaje ciasta wykładamy na stolnicę  lub blat kuchenny . Wyrabiamy z nich jednolite ciasto. W czasie wyrabiania dodajemy amoniak lub sodę i skórkę pomarańczową. Ważne, by wyrobione ciasto było gładkie i lśniące. Pozostawiamy je na 24 godziny w lodówce. 

Następnego dnia przygotowujemy 4-5 wąskich blaszek (keksówek) - starannie smarujemy je tłuszczem i wysypujemy mąką (aby piernik do nich nie przywarł). 

Foremki napełniamy ciastem do połowy wysokości i wyrównujemy powierzchnię piernika. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 140 stopni C. Gdy ciasto wyrośnie i wypełni foremkę, podwyższamy temperaturę do około 180 st. C. Pieczemy 45 minut (sprawdzamy, czy jest gotowe, patyczkiem). Studzimy piernik w foremkach.

Następnego dnia można nasze pierniki polukrować albo przełożyć masą lub powidłami śliwkowymi. Smacznego! 

(Han)
Przepis na dojrzewający piernik z trzech rodzajów ciasta. Przepis ten bardzo często stosowały nasze babcie, które widziały, co jest naprawdę dobre. Składniki i wykonanie pierwszego ciasta: 60 dag mąki żytniej 60 dag miodu szczypta soli Miód lekko rumienimy i studzimy. Mąkę łączymy ze szczyptą soli, dodajemy miód i zagniatamy. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do pojemnika, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce (do lodówki lub spiżarni). Składniki i wykonanie drugiego ciasta: 40 dag maki pszennej 40 dag miodu szczypta soli Miód lekko rumienimy i studzimy. Mąkę łączymy ze szczyptą soli, dodajemy miód i zagniatamy. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do pojemnika, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce (do lodówki lub spiżarni). Uwaga: Tak przygotowane ciasto w lodówce (lub zimnej spiżarce) powinno pozostawać co najmniej przez 2 tygodnie (ciasto może leżakować do dwóch miesięcy, a nawet dłużej). Składniki i wykonanie trzeciego ciasta: 60 dag mąki pszennej 20 dag cukru 2 jajka 3 żółtka 5 dag sproszkowanej lub tartej czekolady około 1 i 1/2 szklanki mleka 2 i 1/2 łyżeczki amoniaku do ciasta (lub sody oczyszczanej z odrobiną octu) 3 opakowania przyprawy do pierników 1/2-3/4 szklanki skórki otartej ze starannie umytych pomarańczy szczypta soli tłuszcz i mąka do obsypania foremek do ciasta Mąkę łączymy z solą i przyprawą do pierników. Jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą masę. Do masy, cały czas ubijając, dodajemy mleko i czekoladę. Następnie dodajemy mąkę i całość dobrze zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Amoniak rozpuszczamy w 5-6 łyżkach zimnej wody (jeżeli użyjemy sody, to najlepiej rozpuścić ją w odrobinie octu). Wszystkie trzy rodzaje ciasta wykładamy na stolnicę lub blat kuchenny . Wyrabiamy z nich jednolite ciasto. W czasie wyrabiania dodajemy amoniak lub sodę i skórkę pomarańczową. Ważne, by wyrobione ciasto było gładkie i lśniące. Pozostawiamy je na 24 godziny w lodówce. Następnego dnia przygotowujemy 4-5 wąskich blaszek (keksówek) - starannie smarujemy je tłuszczem i wysypujemy mąką (aby piernik do nich nie przywarł). Foremki napełniamy ciastem do połowy wysokości i wyrównujemy powierzchnię piernika. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 140 stopni C. Gdy ciasto wyrośnie i wypełni foremkę, podwyższamy temperaturę do około 180 st. C. Pieczemy 45 minut (sprawdzamy, czy jest gotowe, patyczkiem). Studzimy piernik w foremkach. Następnego dnia można nasze pierniki polukrować albo przełożyć masą lub powidłami śliwkowymi. Smacznego! (Han) Adam Kuźniarski
Pierniki różnią się między sobą kształtem, miękkością i dodatkami, zawsze jednak uwodzą korzennym zapachem, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Sprawdźcie przepisy na tę świąteczną przekąskę.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto