Pierniki świąteczne na Boże Narodzenie [PRZEPISY] red.
12 grudnia 2015, 14:49
Przepis na dojrzewający piernik z trzech rodzajów ciasta. Przepis ten bardzo często stosowały nasze babcie, które widziały, co jest naprawdę dobre.
Składniki i wykonanie pierwszego ciasta: 60 dag mąki żytniej 60 dag miodu szczypta soli
Miód lekko rumienimy i studzimy. Mąkę łączymy ze szczyptą soli, dodajemy miód i zagniatamy. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do pojemnika, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce (do lodówki lub spiżarni).
Składniki i wykonanie drugiego ciasta: 40 dag maki pszennej 40 dag miodu szczypta soli
Miód lekko rumienimy i studzimy. Mąkę łączymy ze szczyptą soli, dodajemy miód i zagniatamy. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do pojemnika, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce (do lodówki lub spiżarni).
Uwaga: Tak przygotowane ciasto w lodówce (lub zimnej spiżarce) powinno pozostawać co najmniej przez 2 tygodnie (ciasto może leżakować do dwóch miesięcy, a nawet dłużej).
Składniki i wykonanie trzeciego ciasta: 60 dag mąki pszennej 20 dag cukru 2 jajka 3 żółtka 5 dag sproszkowanej lub tartej czekolady około 1 i 1/2 szklanki mleka 2 i 1/2 łyżeczki amoniaku do ciasta (lub sody oczyszczanej z odrobiną octu) 3 opakowania przyprawy do pierników 1/2-3/4 szklanki skórki otartej ze starannie umytych pomarańczy szczypta soli tłuszcz i mąka do obsypania foremek do ciasta
Mąkę łączymy z solą i przyprawą do pierników. Jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą masę. Do masy, cały czas ubijając, dodajemy mleko i czekoladę. Następnie dodajemy mąkę i całość dobrze zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Amoniak rozpuszczamy w 5-6 łyżkach zimnej wody (jeżeli użyjemy sody, to najlepiej rozpuścić ją w odrobinie octu).
Wszystkie trzy rodzaje ciasta wykładamy na stolnicę lub blat kuchenny . Wyrabiamy z nich jednolite ciasto. W czasie wyrabiania dodajemy amoniak lub sodę i skórkę pomarańczową. Ważne, by wyrobione ciasto było gładkie i lśniące. Pozostawiamy je na 24 godziny w lodówce.
Następnego dnia przygotowujemy 4-5 wąskich blaszek (keksówek) - starannie smarujemy je tłuszczem i wysypujemy mąką (aby piernik do nich nie przywarł).
Foremki napełniamy ciastem do połowy wysokości i wyrównujemy powierzchnię piernika. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 140 stopni C. Gdy ciasto wyrośnie i wypełni foremkę, podwyższamy temperaturę do około 180 st. C. Pieczemy 45 minut (sprawdzamy, czy jest gotowe, patyczkiem). Studzimy piernik w foremkach.
Następnego dnia można nasze pierniki polukrować albo przełożyć masą lub powidłami śliwkowymi. Smacznego!
(Han)
Adam Kuźniarski
Pierniki różnią się między sobą kształtem, miękkością i dodatkami, zawsze jednak uwodzą korzennym zapachem, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Sprawdźcie przepisy na tę świąteczną przekąskę.
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl