Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pączkowe ABC.Chcesz upiec pączki?Z tym przepisem Ci się upiecze!

daria
Marzysz o pięknie wypieczonych pączkach z pierścieniem dookoła? Chcesz, by smakołyk zawładnął Twoim całym jestestwem? Masz trochę wolnego czasu i garść cierpliwości?Jeżeli odpowiedź brzmi "tak", zapraszam Was do mojej kuchni, gdzie zdradzę Wam babciny przepis na pączki!

Istnieje przesąd, że kto w Tłusty Czwartek nie zje pączka, ten będzie miał pecha. Możemy na to patrzeć z przymrużeniem oka, ale tradycji musi jednak stać się zadość. Poniżej prezentujemy babciny przepis na pączki.
Zdjęcia będą zamieszczane z opóźnieniem, tak jak dalsza część przepisu,ponieważ robię go na bieżąco.

Z tego przepisu wyjdzie około 20 pączków!

Co będzie nam potrzebne?
600 g mąki (3 łyżki będą nam potrzebne do rozczynu, natomiast resztę użyjemy później)
20 g świeżych drożdży
4 jajka (jeżeli masz większe, to 3 wystarczą)
250 ml letniego mleka
100 g masła
80 g cukru wanilinowego
1 łyżka cukru (do rozczynu)
pół łyżeczki soli (jest ona ważna,ponieważ uwydatnia smak nadzienia,dlatego nie pomijaj tego kroku!)
kieliszek wódki,rumu lub spirytusu (dzięki temu Twoje pączki nie wchłoną dużej ilości tłuszczu)

Krok pierwszy

Mąkę naturalnie przesiewamy do miski.W drugiej miseczce rozkruszamy drożdże (użyj większej miski, ponieważ mi drożdże aż za dobrze popracowały) i sypiemy łyżkę cukru i zalewamy 1/4 szklanką LETNIEGO mleka.Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Kiedy uzyskamy płynną postać drożdży dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i ponownie mieszamy (mieszamy do tego momentu, aby nie było grudek). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, co może zająć pół godziny.

Jeżeli grzejniki odmawiają Ci posłuszeństwa, nastaw piekarnik na temp 30 st. C. i w momencie, kiedy włożysz rozczyn do piekarnika, wyłącz piekarnik -> Twoje drożdże będą leżakować, a Ty w tym momencie możesz zrobić sobie pyszną kawę! :)

Krok drugi
Gdy Twoje drożdże leżakują, najpierw wymieszaj mąkę z innymi suchymi składnikami: cukrem, solą. Później dodaj rozczyn, całe jajka, alkohol, resztę letniego mleka. W tym momencie zacznij wyrabiać ciasto rękami lub przy pomocy miksera kuchennego przy użyciu haków do ciasta drożdżowego. Na sam koniec,kiedy składniki nam się połączą, dodajemy rozpuszczony tłuszcz (jeżeli nie masz masła, użyj oleju lub margaryny), który ma temperaturę pokojową. Wyrabiaj ciasto do momentu, kiedy zacznie odchodzić Ci od ręki i będzie gładkie oraz puszyste. Staraj się nie dodawać mąki, ponieważ im więcej mąki dodasz, tym pączki będą twardsze. Moje ciasto nie chciało współpracować, więc dodałam kilka łyżek mąki. Wyrabianie ciasta może zająć Ci nawet 10 min, więc musisz się uzbroić w cierpliwość. Jest to ważny proces,dlatego nie spiesz się. Kiedy Po wyrobieniu ciasta posyp inną miskę mąką, włóż kulkę ciasta i ponowie posyp mąką. Przykryj miskę ściereczką i ponownie umieść w ciepłym miejscu na 45 minut. W tym czasie możesz umyć nabrudzone garnki i usiąść wygodnie przed TV.

Krok trzeci

Twoje ciasto powinno już pięknie wyrosnąć. Posyp blat kuchenny lub stolnicę mąką i wyłóż ciasto z miski. Zacznij delikatnie ugniatać ciasto w taki sposób, aby było zwarte. Jeżeli ciasto za bardzo klei się do stołu, rąk, stolnicy, dodaj odrobinę mąki, ale pamiętaj, by nie przesadzić - im więcej mąki, tym twardszy pączek. Na tym etapie ciasto powinno być idealne. Jak uformować pączki? Polecam Tobie mój sprawdzony sposób - rękoma staraj się z ciasta zrobić rulonik i podziel nożem na 20 równych części. Weź do ręki kawałek ciasta, utwórz w dłoni łódkę (jak jakbyśmy chcieli utrzymać w dłoni wodę) i obracaj ciasto drugą ręką. Drugi sposób polega na tym, że ciasto obracamy na blacie kuchennym. Proste? Jasne, że proste! Teraz przyszykuj sobie papier do pieczenia i wyłóż go blaszce do pieczenia lub jak ja na stole. Gotowe pączki wykładaj na papierze i ... znowu musisz przykryć ręcznikiem na 30 min. Nim odstawisz je do wyrośnięcia, przygnieć je delikatnie.

Krok czwarty

Do garnka wrzucamy dwie kostki smalcu oraz odrobię oleju (możemy wlać sam olej). Pączki najlepiej czują się w kąpieli 175 st. C. Jeżeli nie masz odpowiedniego miernika, do rozgrzanego oleju wrzuć kawałek chleba (nie skórkę tylko środek)i jeżeli po 17 sekundach będzie upieczone, temperatura oleju jest idealna.Pączki spędzają w tłuszczu ok 2 minuty. Po kąpieli pączki wędrują na ręcznik papierowy, gdzie ociekają ze zbędnego tłuszczu. Na sam koniec pączki nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego ulubioną konfiturą i opcjonalnie polewamy lukrem ze skórką pomarańczy.

Domowe pączki są palce lizać! Spróbujcie!
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pączkowe ABC.Chcesz upiec pączki?Z tym przepisem Ci się upiecze! - Oborniki Nasze Miasto

Wróć na oborniki.naszemiasto.pl Nasze Miasto