MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gorczyca to podstawa popularnego sosu znanego jako...
fot. bhofack2/Getty Images

Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chronią nie tylko papryczki chili. Zobacz, jakie korzyści daje jedzenie pikantnych przypraw

Ostre przyprawy na zdrowie – gorczyca

Gorczyca to podstawa popularnego sosu znanego jako musztarda. Ma takie odmiany, że gotowy produkt da się jeść tylko w niewielkich ilościach. Choć „moc” zależy od producenta i partii produktu, do najostrzejszych należy musztarda Dijon, rosyjska i angielska. Palący smak pochodzi od izotiocyjanianu allilu, który ma właściwości antynowotworowe m.in. w stosunku do komórek raka piersi, płuc, układu pokarmowego i prostaty. Chroni też układ nerwowy i krążenia. Zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje.

Zobacz również

Ta kamienica w Czeladzi będzie robić wrażenie

NOWE
Ta kamienica w Czeladzi będzie robić wrażenie

Biogazownia Dzierżki będzie rozbudowana

Biogazownia Dzierżki będzie rozbudowana

Polecamy

Wakacje w Lublinie ze Sztukmistrzami. Warsztaty cyrkowe dla dzieci i młodzieży

Wakacje w Lublinie ze Sztukmistrzami. Warsztaty cyrkowe dla dzieci i młodzieży

Jak tworzyć biżuterię roślinną? Spotkania „Literatura na warsztat”

Jak tworzyć biżuterię roślinną? Spotkania „Literatura na warsztat”

CKF „Stylowy” w Zamościu otrzymało ponad 217 tys. zł

CKF „Stylowy” w Zamościu otrzymało ponad 217 tys. zł