Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Opolskie potrawy regionalne będą rywalizować w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo

Agnieszka Ciekot
Opolskie smaki
Opolskie smaki fot. LGD Owocowy Szlak
Gołąbki jaglane, kiełbasa wieprzowa pieczona, opolski chleb, wędzone dzwonka z karpia. Te i wiele innych smakołyków z których produkcji słyną mieszkańcy Opola Lubelskiego i okolic będzie można w niedzielę popróbować na Zamku w Janowcu.

Opolskie potrawy walczyć będą w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. – Naszą Lokalną Grupę Działania reprezentować będzie dziesięć produktów. Wszystkie wytwarzane są według dawnych receptur – zapowiada Barbara Strawa z LGD Owocowy Szlak w Opolu Lubelskim. Wśród nich pierogi z bobu i napój z kwiatu czarnego bzu pani Lucyny Niezgody, buroczok w wykonaniu pani Renaty Ciepielewskiej, a także miód pitny Ireneusza Kwaśniaka i naturalny sok jabłkowy robiony przez Grzegorza Maryniowskiego. Z kolei boszcz na zakwasie i pęczak z grochem zachwalać będzie Stowarzyszenie Kobiet „Rogowianki”.

Jak opolskie smaki to koniecznie w gronie tym muszą znaleźć się wędzone dzwonka z karpia Anny Pyć, właścicielki Gospodarstwa Rybackiego „Pstrąg Pustelnia" z Woli Rudzkiej oraz kiełbasa wieprzowa pieczona i chleb opolski z których słynie Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu „Samopomoc Chłopska” w Opolu.

Impreza startuje o 12.00. Towarzyszy jej będzie kiermasz produktów regionalnych, pokaz pieczenia cebularza lubelskiego, a także koncerty zespołów ludowych i inne atrakcje. Wstęp – 12 zł dorośli, 8 zł – dzieci.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na opolelubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto