Ogólnopolski Festiwal w Krainie Pierogów – zaczynamy w Bychawie

Sławomir Skomra
Ogólnopolski Festiwal w Krainie Pierogów
Ogólnopolski Festiwal w Krainie Pierogów
Udostępnij:
Receptury są tajemnicą. Cisza też o tym, ile pierogów zostanie przygotowanych. Wiadomo jednak, że w najbliższy weekend w Bychawie odbędzie się Festiwal w Krainie Pierogów.

Każdy kto lubi tradycyjne smaki regionalne niech zarezerwuje czas 27-28 maja. Wtedy właśnie odbędzie się na stadionie miejskim w Bychawie festiwal z cyklu „na Kulinarnym szlaku wschodniej Polski” połączony z 18 Ogólnopolskim Festiwalem w Krainie Pierogów.

Festiwal wpisuje się w tradycje Bychawy, która rok temu zorganizowała imprezę po raz pierwszy i po wielkim jej sukcesie (ok. 15 tysięcy odwiedzających) została poproszona o ponowne goszczenie festiwalu.

Będzie to podwójne święto w Bychawie, bo miasto obchodzi 480. Rocznicę nadania praw miejskich.

W tym roku po raz pierwszy Festiwalowi towarzyszy Konkurs na logo imprezy. Województwa: podlaskie, lubelskie i podkarpackie wybrało spośród nadesłanych prac po jednym spośród których w Bychawie zostanie wybrane najlepsze.

- Celem imprezy jest integracja mieszkańców miasta oraz przybyłych gości – tłumaczy Janusz Urban, burmistrz Bychawy.

Podczas festiwalu odbędą się m.in. pokazy kulinarne, koncerty np. Boys czy Top Girls, degustacja dań przygotowanych przez Gieno Mientkiewicza.

To kucharz, bloger, gwiazda telewizyjna. – Będziemy wspólnie gotować – zapowiada wicemarszałek województwa, Grzegorz Kapusta.

W pierwszym dniu imprezy zorganizowany będzie rajd rowerowy dla wszystkich, którzy będą mieli ochotę pokonać 23 kilometry po gminie Bychawa z gościem honorowym Januszem Pożakiem, polskim kolarzem szosowym, mistrzem Polski.

Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych, zorganizowane będą konkursy z nagrodami, na specjalnie wydzielonym miasteczku będzie można spróbować produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych charakterystycznych dla Polski Wschodniej.

Najmłodsi będą mogli spróbować także swoich sił w rękodziele, wzorując się na przedmiotach, które będą obecne na wystawach przygotowanych przez każde województwo. Dla najmłodszych kucharzy zorganizowane będzie wspólne lepienie i gotowanie pierogów.

Wszystkie stoiska, a liczba jakiej spodziewają się organizatorzy sięga już ok. 80 będą brały udział w rywalizacji o tytuł „Najciekawszego Stoiska Wschodnich Ziem Polski”.

Z pośród potraw uczestnicy będą mieli możliwość wybrać „Najlepszy Smak Wschodnich Ziem Polski”. Nie zabraknie oczywiście konkursu na najlepsze pierogi oraz na najszybsze zjedzenie pierogów.

Cała impreza będzie trwać w sobotę od godziny 14 do 22, natomiast w niedzielę od 14 do zakończenia imprezy pokazem sztucznych ogni, które na pewno zachwycą wszystkich obecnych.

ZOBACZ TEŻ:

Kozienalia 2017 już za nami (DUŻO ZDJĘĆ i WIDEO)
Majówka Historyczna w Zawieprzycach 2017 (ZDJĘCIA)
Festiwal "Rytm i Melodia" już za nami (ZDJĘCIA)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec tygodnia pod znakiem rekordowych temperatur

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie